„Tinerii români de aici și de oriunde – o familie unită, prin cultură și prin credință”

Evenimente

În perioada decembrie 2020 – martie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei și cu purtarea de grijă a Părintelui Protoiereu Ion Nicolae, parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Braniște II din comuna Ișalnița, a implementat proiectul „Tinerii români de aici și de oriunde – o familie unită, prin cultură și prin credință” – proiect înscris la Concursul Național Catehetic „Biserica –  familia românilor de pretutindeni”

Echipa de implementare a proiectului „Tinerii români de aici și de oriunde – o familie unită, prin cultură și prin credință” a fost alcătuită din tinerii grupului parohial IMPACT al Parohiei Braniste II Ișalnița, tinerii grupurilor parohiale de la parohiile „Adormirea Maicii Domnului” Petrova, județul Maramureș și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Bristol, Anglia, alături de reprezentanții Primăriei Ișalnița, Primăriei Petrova, Școala Gimnazială „Eliza Opran” Ișalnița, Liceul Tehnologic „Alexandru Filipașcu” Petrova, jud. Maramureș, Ansamblul folcloric „Ion Șerban” Ișalnița și Asociația PROMINA Craiova. 

Coordonatorii principali ai proiectului sunt preotul Dodenciu Lucian de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Braniște II din localitatea Ișalnița”, preotul Pop Petru Florin de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Petrova, Maramureș și preotul Ioan Claudiu Moldovan de la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bristol, Anglia.

Derulate în mediul online, la biserică ori în școală, activitățile din cadrul proiectului au prins viață printr-o colaborare dintre grupurile parohiale de tineri din cele trei comunități; elevii din Ișalnița, Petrova și Bristol și-au dedicate sufletul și mintea, inspirația și îndemânarea, talentul și munca, în vederea atingerii unui obiectiv îndrăzneț și extrem de actual: crearea unei punți spiritual, durabile între cele trei parohii, între tinerii români de aici și de oriunde, obiectiv realizat printr-o implicare activă, creativă și responsabilă.

Conferința de lansare a proiectului, desfășurată online, i-a adus față în față pe toți cei care au participat la această adevărată aventură spirituală: preoții și preotesele de la cele trei parohii, copiii și părinții lor, profesorii de religie, directorii celor două școli implicate, precum și alte cadre didactice, stabilindu-se titlul proiectului și al activităților ce urmau a se derula, sarcină îndeplinită prin împletirea ideilor născute în mintea copiilor. De asemenea, tot în cadrul acestei conferințe au fost gândite și îndatoririle fiecărei părți implicate, argumente asumate cu pasiune și entuziasm. Toate activitățile proiectului au avut loc aproape simultan, în mediul online, la orele prestabilite.

După conferința de lansare, activitatea următoare a constat într-un atelier gastronomic „Rețete tradiționale, un strop de creativitate și fantezie – ingrediente prețioase”; de savoarea preparatelor bucurându-se membrii comunității. A urmat un atelier de creație „Mărțișoarele – picuri de speranță la început de primăvară nouă”; mărțișoarele create din materiale reciclabile, fiind valorificate, s-au transformat în floricele oferite în dar femeilor cu argint în păr de la Centrul pentru persoane vârstnice „SENIOR HOME”.

Proiectul a continuat cu un Concurs de cultură generală, o adevărată punte de legătură între tinerii de pretutindeni, intitulat „Moștenirea culturală – tezaur al valorilor autentice”, concurs ce i-a întors pe copii cu fața spre trecut, spre cunoașterea și prețuirea acestuia.

O altă activitate „Portul popular, ieri – cartea de identitate a satului tradițional, azi – mărturie a unei culturi străvechi” le-a permis copiilor o călătorie regresivă temporal, din care au revenit în prezent mai bogați spiritual.

Conferința finală susținută online a fost un buchet de stări sufletești, participanții dezvăluindu-și emoțiile trăite pe drumul inițiat împreună, un drum spiritual, în care valorile religioase și culturale se întrepătrund, iar acțiunilor de binefacere li se acordă o importanță primordială.

Mulţumim tuturor copiilor implicaţi, parintilor şi enoriaşilor din Parohia noastră, preoților Pop Petru Florin  și Ioan Claudiu Moldovan, autorităților locale din Isalnita si Petrova, doamnelor directoare  Carmen Alina Velișcu și Nistor Viorica, doamnei Luiza Cioablă, doamnelor profesoare Oproiu Mariana, Kondrei Maricica, Cîrpici Ioana, Mihalca Viorica, Dodenciu Mirela, Jianu Simona. 

(Pr. Prof. Dodenciu Lucian)