Arhiepiscopia Craiovei a lansat proiectul catehetic „Cuvântul adevărului”

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei, prin Sectorul Învăţământ, Activităţi cu Tineretul şi Catehizare, a lansat miercuri, 24 martie, la Centrul „Mitropolit Firmilian”, proiectul catehetic „Cuvântul adevărului”. Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani şi se adresează preoţilor din parohiile aflate în cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. Scopul proiectului este de a dezvolta în Arhiepiscopia Craiovei, la nivelul celor şase protoierii, mai multe centre catehetice parohiale, pentru a se desfăşura activităţi catehetice. Printre obiective se numără: pregătirea, în decursul celor trei ani, a unui număr de 100 de preoţi din cele şase protoierii, înfiinţarea de minim 90 de centre catehetice parohiale și editarea şi tipărirea unei foi catehetice „Foaie de învăţătură ortodoxă”.

La evenimentul de lansare au fost prezenţi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Craiovei, ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, părinţi protoierei şi preoţi responsabili cu catehizarea la nivelul protoieriilor din Arhiepiscopia Craiovei.

Parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova

Pr. Dr. Gabriel Sorescu, Consilier Eparhial al Sectorului Învăţământ, Activităţi cu Tineretul şi Catehizare, a subliniat colaborarea, în acest proiect, între reprezentanţii Sectorului de Învăţământ şi cadrele didactice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova. „Îmi doresc ca acest proiect să fie implementat cu succes în Arhiepiscopia Craiovei, pentru că oamenii au nevoie de învăţătură de credinţă. Ceea ce este o noutate la acest proiect este colaborarea pe care o avem cu Facultatea de Teologie. Acest proiect a fost întocmit în strânsă colaborare cu cadrele didactice de la Facultatea de Teologie, iar această strânsă legătură a presupus o dezbatere referitoare la implementarea acestui proiect într-un mod cât mai eficient. Proiectul „Cuvântul adevărului” propune două direcţii de abordare: pe de o parte, prima direcţie vine din dorinţa noastră de a informa credincioşii, de a-i învăţa lucruri legate de credinţă la modul general, iar a doua direcție se concretizează într-o serie de teme care să răspundă, punctual, unor nevoi catehetice la nivel de parohie”, a precizat Părintele Consilier Gabriel Sorescu.

În continuare, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Ivan, director de proiect, a evidenţiat rolul acestei iniţiative la nivelul duhovnicesc şi impactul său în comunitatea parohială. „Proiectul catehetic eparhial «Cuvântul adevărului» este o bucurie deosebită, este un moment cu totul deosebit. Pentru că lansarea unui proiect catehetic este mai mult decât un lucru binevenit, se înscrie în raţiunea cea dintâi a slujirii noastre preoţeşti. Prin cuvânt, preotul săvârşeşte toate, iar proiectul de faţă este un răspuns la aceste provocări ale preotului în ziua de astăzi. Este momentul nu numai să căutăm răspunsuri, ci să venim concret cu învăţătura, cu exemplul, cu iniţiativa, cu voluntariatul. Nu este un proiect dedicat numai tinerilor, este un proiect dedicat întregului, Bisericii, comunităţii”, a adăugat Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Ivan.

Cuvinte de apreciere a avut şi Pr. Grigore Vulcănescu, Consilier Cultural şi Protopop al Protoieriei Craiova Sud, care a felicitat iniţiativa acestui proiect. „Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, pornim la drum cu un proiect catehetic deosebit: «Cuvântul adevărului». Două cuvinte importante, în primul rând pentru credincioşii ortodocşi şi pentru preoţii ortodocşi. Felicitări şi sperăm ca gândul bun la început de lucrare să ne ajute, să fie de folos nouă, preoţilor, credincioşilor şi în acelaşi timp mântuirii sufletelor credincioşilor noştri”, a transmis Pr. Protopop Grigore Vulcănescu.

Gabriela Firu