Elevă din Craiova, premiată la Concursul de Muzică Psaltică de la Iaşi

Evenimente

O elevă din Craiova a obţinut luna aceasta locul II la Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică, categoria A, din cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi (IBMF). Ana Nuţă este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova. Prin obţinerea locului II, Ana a ajuns direct în finala Festivalului, având şansa să urce pe scena Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină de la Iaşi, ediţia a IV-a, din perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, în urma voturilor online din partea publicului şi a jurizării de către specialişti. Votarea se va face pe site-ul IBMF sau pe pagina de socializare a Festivalului.

Partitura aleasă de către Ana Nuţă, pentru acest concurs, este Irmos Calofonic: „Pe ceea ce este mai înaltă decât Cerurile”, de Schimonahul Nectarie Protopsaltul.

Coordonează Grupul de copii „Îngeraşii”

Pasionată de muzica bizantină, Ana Nuţă coordonează Grupul de copii „Îngeraşii”, în cadrul căruia îi învaţă pe cei mici cântări bisericeşti.

Referitor la premiul obţinut în cadrul Concursului de Muzică Bizantină, Ana subliniază că este „o participare răsplătită cu un premiu. Acest concurs are în perspectivă participarea a doi dintre concurenţi la marele Festival Internaţional de Muzică Bizantină, din toamnă. La acest festival vor veni marii protopsalţi din toată lumea: reprezentanţi din Grecia, din Liban, cum a fost anul trecut, vor veni din fiecare ţară reprezentanţi, astfel că cei doi câştigători la acest concurs vor avea această şansă unică, minunată, să cânte pe marea scenă, în toamnă, la Iaşi.  Rezultatul pe care l-am obţinut este ca o binecuvântare. Aş vrea să mulţumesc din tot sufletul Părintelui Arhid. Bogdan Fântână şi Părintelui Arhid. Cătălin Safciu, care m-au susţinut la acest concurs, care mi-au fost alături şi care m-au ajutat, ţinându-mi isonul care umple cântarea şi care o face să sune îngereşte”, a precizat Ana Nuţă.

Eleva din Craiova povesteşte că dragostea pentru muzica bizantină o are de mică şi că părintele său duhovnic a îndrumat-o în tot acest timp. „Sunt apropiată de muzica bizantină de când eram mică. Părintele duhovnic m-a adus la strană şi m-a pus întâi să citesc, iar apoi, prin clasa VII-a, când am început să înţeleg mai bine, m-a îndrumat către domnul profesor Victor Şapcă, în prezent asistent universitar la Facultatea noastră de Teologie, care m-a ajutat, m-a călăuzit şi mi-a arătat primii paşi în a cunoaşte muzica bizantină. Aşa am pornit, încet, încet. Apoi, cu ajutorul psalţilor de la strană şi cu sprijinul părintelui duhovnic, am început să progresez. Pentru mine a fost ceva deosebit să reuşesc să cânt această muzică, a îngerilor. Eu aşa o numesc, muzica îngerilor. Iubesc foarte mult muzica bizantină şi o să continui, bine-nţeles, să cânt. O să fie pasiunea mea în continuare şi voi merge de fiecare dată duminicile şi la fiecare sărbătoare la biserică, unde voi bucura oamenii întotdeauna cântând această muzică”, a mărturisit Ana Nuţă, câştigătoarea premiului II la Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică de la Iaşi.

Gabriela Firu