Finalizarea Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” în Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințiului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 5 aprilie 2021, a avut loc evaluarea proiectelor din cadrul Protoieriei Târgu-Jiu Nord înscrise în Concursul Național Catehetic „Biserica – Familia românilor de pretutindeni”, derulat la nivelul Patriarhiei Române cu ocazia Anului omagial al pastorației românilor din afara României.

Evaluarea a avut loc la sediul Protoieriei Târgu-Jiu Nord, în prezența Pr. Protoiereu Mărăcine Marian și a unei comisii, fiecare preot coordonator prezentând activitățile realizate și portofoliul proiectului.

În concurs s-au înscris 6 parohii și anume: Parohia Motru II (Pr. Breană Marius), Parohia Frâncești (Pr. Pârvuleț Ion), Parohia Padeș (Pr. Viloiu Ionuț Mihail), Parohia Cartiu (Pr. Stoicoiu Alin Nicolae), Parohia Stănești (Pr. Popescu Ion) și Parohia Drăgoieni (Pr. Stoienoiu Constantin).

În urma evaluării, comisia a acordat următoarele locuri:

Locul I: Parohia Padeș

Locul al II-lea: Parohia Cartiu

Locul al III-lea: Parohia Frâncești

În cadrul proiectului intitulat „Biserica – familia de acasă”, Parohia Padeș a desfășurat activități de catehizare cu grupul de tineri „Sfântul Ilie Tesviteanul” despre familia tradițională, rolul bisericii în formarea tinerilor,  despre post și rugăciune,  alături de diferite acțiuni practice: confecționare felicitări pentru ziua de 8 martie, decoruri din flori, atelier de desen și pictură icoane. La finalul activităților s-a organizat o expoziție a icoanelor realizate. Cu prilejul acestor activități au fost ajutate mai multe familii cu probleme de sănătate.

Parohia Cartiu a denumit proiectul cu titlul „Familia mea – casa mea” și a desfășurat două cateheze despre familie și cinstirea părinților. De asemenea, s-au desfășurat diferite activități de creație: : picturi, desene, confecționat brățări, obiecte din hârtie. În ziua de Buna Vestire au fost expuse iar banii obținuți din donațiile credincioșilor au fost folosiți pentru a ajuta două familii din parohie.

Proiectul „Iubirea aduce iubire” al Parohiei Frâncești a desfășurat activități diverse cu ajutorul grupului catehetic parohial cum ar fi: organizarea unei expoziții caritabile cu mărțișoare, prezentarea portului popular, realizarea de compuneri cu tema „Dor de voi”. Scopul activităților a fost acela de a promova tradițiile și valorile culturale prin acțiuni filantropice.

Săptămâna viitoare va avea loc la Craiova evaluarea eparhială a proiectelor care s-au clasat pe primele trei locuri la nivel de protopopiat. Evaluarea va fi realizată de o comisie organizată de Sectorul de Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.