Finalizarea Concursului Național Catehetic „Biserica – Familia românilor de pretutindeni”, în Protoieria Târgu-Jiu Sud, județul Gorj

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 5 aprilie 2021, în cadrul Protoieriei Târgu-Jiu Sud a avut loc evaluarea proiectelor parohiale înscrise în cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – Familia românilor de pretutindeni”, care se derulează în Patriarhia Română cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Evaluarea portofoliilor a avut loc în prezența unei comisii din care a făcut parte Pr. Protoiereu Ionel Cîmpeanu, Pr. Inspector Prof. Neofit Stănciulescu și Pr. Florea Daniel. În urma prezentării proiectelor, s-a decis acordarea următoarelor locuri:

Locul I – Parohia Mătăsari II – Pr. Purcel Dumitru

Locul al II-lea  – Parohia Turcenii de Sus – Pr. Bușe Petre

Locul al III-lea – Parohia Budieni – Pr. Ianași Daniel și Parohia Ceauru – Pr. Feraru Bogdan Dumitru

Proiectul Parohiei Mătăsari II „De drag și dor de casă”, coordonat de către Pr. Purcel Dumitru, s-a realizat în colaborare cu Parohia Motril, din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, prin preotul paroh Drăghicescu Ion, și cu Colegiul Tehnic Mătăsari, cu implicarea Prof. Marilena Oae și a Prof. Aurelia Purcel. Dintre activitățile realizate, amintim: întâlniri catehetice, program de confecționare de mărțișoare și felicitări, participarea la Sfânta Liturghie, unde au tinerii au cântat pricesne. De asemenea, s-a realizat și o colectă, iar din fondurile strânse s-au ajutat câteva familii nevoiașe din parohie.

Proiectul Parohiei Turcenii de Sus „Din suflet” a fost coordonat de către Pr. Petre Bușe, în colaborare cu Parohia „Sfânta Tavita” Verona Nord Negrar, din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin implicarea preotului Ștefan Cătălin Andronache, și cu Liceul Tehnologic Turceni, prin implicarea cadrelor didactice. Activitățile care s-au realizat sunt următoarele: cateheze cu tinerii, interpretarea de pricesne, ateliere de lucru pentru mărțișoare, sprijinirea prin donații a unor cazuri sociale.

Proiectul Parohiei Budieni a fost denumit „Biserica – în sufletele noastre, oriunde ne-am afla” și s-a realizat în colaborare cu Școala Gimnazială Scoarța, prin implicarea preotului Ianași Daniel, a profesorilor și a învățătorilor. În cadrul proiectului, grupul de tineri au participat la diferite activități, cum ar fi: confecționarea de mărțișoare, program de desen și întâlniri online.

Proiectul Parohiei Ceauru, coordonat de către Pr. Feraru Dumitru Bogdan, s-a intitulat „Pretutindeni împreună cu Hristos”, s-a realizat în colaborare cu Școala Gimnazială „Antonie Mogoș”, prin implicarea cadrelor didactice. Dintre activitățile principale, amintim: prezentarea unei cateheze cu tema „Familia, Biserica de acasă”, confecționarea de mărțișoare, felicitări și expoziție, oferirea de daruri pentru familiile cu posibilități reduse.

În data de 15 aprilie 2021, la Craiova va avea loc evaluarea eparhială a proiectelor câștigătoare la nivelul fiecărei protoierii din Arhiepiscopia Craiovei.