Conferința online „Biserica Ortodoxă Română din județul Gorj în Primul Război Mondial” pentru elevii Liceului Teologic din Târgu-Jiu

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 7 aprilie 2021, a avut loc conferința cu tema „Biserica Ortodoxă Română din județul Gorj în Primul Război Mondial”, organizată de Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din localitatea Peștișani.

Conferința a fost susținută de către domnul Gabriel Sarcină, profesor de Istorie la Liceul Tehnologic din Peștișani și mare pasionat al istoriei județului Gorj din secolul XX. Discuția a vizat mai multe puncte, dintre care amintim: organizarea administrativă a Bisericii Ortodoxe din județul Gorj în Primul Război Mondial (biserici de mir, mânăstiri și schituri, studiile personalului clerical etc); Biserica Ortodoxă din Gorj în perioada războiului și a ocupației (1916-1918); pagubele produse de război locașurilor de cult precum și problemele întâmpinate de preoți (amenințări, bătăi, vexațiuni); preoții gorjeni din lagărele de prizonieri și lagărul de la Tismana; biserica mobilă sau „biserica din căruță”.

Întâlnirea a avut loc în mediul online și a fost coordonată și moderată de către Prof. Dumitru Cristian Bărăscu, cu sprijinul Pr. Prof. Anghel Nicolae Păunescu și Pr. Prof. Cristinel Raica, directorii  Liceului Teologic. Activitatea s-a realizat cu susținerea și bunăvoința Prof. Marinela Liliana Iliescu și Prof. Maria Surdilă, directoarele Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani. Elevii și cadrele didactice au adresat invitatului întrebări, cea mai vehiculată fiind legată de strategiile de învățare pentru BAC.

Alături de elevi au fost prezenți și ceilalți membri ai echipei de organizare: Arhid. Prof. Nicușor Lăzărică, Pr. Prof. Pădureanu Ionuț, Pr. Prof. Bordeiași Ionuț, Prof. Cristina Buzducea, Prof. Angelica Mirea, precum și alte cadre didactice interesate de subiectul abordat. În cadrul întâlnirii a mai luat cuvântul Diac. Inspector Adrian Lupu, care a transmis elevilor și cadrelor didactice cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.