Un nou modul de formare în cadrul Proiectului catehetic „Cuvântul adevărului”

Evenimente

Arhiepiscopia Craiovei, prin Sectorul Învăţământ, Activităţi cu Tineretul şi Catehizare, a organizat marţi, 13 aprilie, al doilea modul de formare pentru preoţii responsabili cu catehizarea la nivelul Protoieriilor, eveniment desfăşurat în cadrul Proiectului catehetic „Cuvântul adevărului”. La întâlnirea de lucru au participat reprezentanţi ai Sectorului Învăţământ, Activităţi cu Tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei, ai Facultăţii de Teologie din Craiova şi preoţii responsabili cu catehizarea la nivelul Protoieriilor din Arhiepiscopia Craiovei. Astfel, cel de-al doilea modul de instruire a cuprins o parte teoretică şi una practică. Partea teoretică a fost prezentată de Pr. Lect. Univ. Dr. Ioniţă Apostolache, din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, care a detaliat temele „Apologetica ortodoxă – consideraţii metodologice” şi „Apologetica ortodoxă în context interdisciplinar. Dialogul dintre teologie şi cultură”. Partea practică a fost susţinută de reprezentanţii Sectorului Învăţământ: Pr. Dr. Gabriel Sorescu, Consilier Eparhial, şi Diac. Adrian Lupu, Inspector în cadrul Sectorului.

„Legătura profundă dintre spiritul naţional şi tradiţia ortodoxă este o realitate ontologică a poporului nostru. Ea constituie pârghia de susţinere şi promovare a valorilor culturale peste timp şi totodată garanția unei mărturisiri ortodoxe a Adevărului înomenit. Această continuitate identitară a fost perpetuă în afirmarea poporului român peste veacuri ca naţiune binecuvântată de Dumnezeu, ale cărui valori perene au fost aşezate tot timpul sub stindardul credinţei creştine. Afirmarea unei culturi autonome, izvorâtă dintr-o aşa-zisă dinamică socială, fără suportul tradiţiei creştine reprezintă o manifestare fără orizont şi rădăcină. Echilibrul şi valoarea culturii o asigură concentrarea ei spre învăţătura Sfintei Biserici, concentrată în depozitarul cel dumnezeiesc al Revelaţiei, în Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie”, a subliniat Pr. Lect. Univ. Dr. Ioniţă Apostolache, din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova.

Proiectul catehetic „Cuvântul adevărului” a fost lansat în luna martie 2021 şi se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani şi se adresează preoţilor din parohiile aflate în cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. Scopul proiectului este de a dezvolta în Arhiepiscopia Craiovei, la nivelul celor şase protoierii, mai multe centre catehetice parohiale, pentru a se desfăşura activităţi catehetice. Printre obiective se numără: pregătirea, în decursul celor trei ani, a unui număr de 100 de preoţi din cele şase protoierii, înfiinţarea de minim 90 de centre catehetice parohiale și editarea şi tipărirea unei foi catehetice „Foaie de învăţătură ortodoxă”.

Gabriela Firu