Noi preoţi duhovnici în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

În ziua de joi, 22 aprilie, la Paraclisul „Sf. Serghie și Vah” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit rânduiala hirotesiei întru duhovnicie pentru noi preoţi din Arhiepiscopia Craiovei. Au primit duhovnicia: Pr. Ştefan Bărbulescu, pe seama Catedralei „Madona Dudu” din Craiova,  Pr. Emanuel Irinel Puiu, pe seama Paraclisului mitropolitan „Sfântul Gheorghe” – Vechi din Craiova, Pr. Ciprian Dumitru Frunză, pe seama Parohiei Piscoiu, Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, Pr. Florin Eugen Iordache, pe seama Parohiei Teasc, Protopopiatul Craiova Sud, Pr. Gabriel Ionuţ Spătaru, pe seama Parohiei Ţânţăreni, Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, Pr. Lucian Dinu Popa, pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Băileşti, Protopopiatul Băileşti, Pr. Ioan Temistocle Talpeş, pe seama Parohiei Covrigi, Protopopiatul Târgu Jiu Sud, Pr. Petru Alin Chimoiu, pe seama Parohiei Preajba de Câmp, Protopopiatul Craiova Sud, Pr. Mircea Nistor, pe seama Parohiei Filiaşi II, Protopopiatul Craiova Nord, Pr. Valentin Ilie, pe seama Parohiei Cioroiu Nou, Protopopiatul Băileşti.

După rânduiala slujbei, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la noua misiune a preoților, aceea de a spovedi credincioșii și de a se desăvârși în cele duhovnicești. „Sunteţi aleşi de Dumnezeu nu de-acum, nici de câtva timp, ci din veşnicie. Dumnezeu nu ne-alege la întâmplare, şi nici din împrejurări diferite. El ne plănuieşte cu tot ceea ce avem noi, de când ne naştem, şi până când vom trece din lumea aceasta, când vom ajunge în viaţa veşnică. Viaţa este una singură, şi timpul este unul singur. Este una singură viaţa pentru că izvorăşte dintr-o singură Preasfântă Treime. Viaţa este darul Preasfintei Treimi, este revărsarea acestei priviri a lui Dumnezeu în întreaga creaţie. Timpul este creat pentru noi, ca noi să putem să ne desăvârşim în lumea aceasta şi să ajungem iarăşi în comuniune cu Dumnezeu, în iubirea Lui. Spre deosebire de timp, care este numai un segment din lumea aceasta, viaţa este veşnică. Dar în tot acest timp, noi ne pregătim, pentru că trecem etapele vieţii de la copilărie, la adolescenţă şi până la moarte. Se reflectă şi se produce în noi o schimbare: o schimbare de vârstă, o schimbare de gândire, dar nu o schimbare a fiinţei noastre. Toate acestea ne arată că avem nevoie să ne pregătim permanent pentru mântuirea noastră. Timpul ne este dat ca să îl folosim pentru sufletul nostru. Voi ca duhovnici sunteţi chemaţi să îndreptaţi mintea umană spre locul ei de origine. Prin spovedanie, noi întoarcem această posibilitate, această putere a sufletului şi a trupului păcătosului de la calea pământească spre cele cereşti, spre cele desăvârşite, spre cele dumnezeieşti. Este un efort deosebit pe care îl faceţi dumneavoastră, ca duhovnici”, a transmis în cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu cartea de cult numită Molitfelnic, unde se găsesc rânduielile pentru săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor, și Sfânta Cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor.

Gabriela Firu