Profesorii de religie din judeţul Dolj, implicaţi în sprijinirea elevilor din localitatea Argetoaia

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, Liceul „Traian Vuia” din Craiova, Şcoala Gimnazială „Sfântul Dumitru” din Craiova, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Craiova, Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova şi Şcoala Postliceală Sanitară „Sfântul Ştefan” din Craiova au desfăşurat marţi, 27 aprilie, activitatea filantropică intitulată „Sunt în pantofii tăi”, din cadrul Proiectului „O rază de lumină în viaţa unui copil”. În cadrul acestei acţiuni, profesorii de religie din judeţul Dolj au contribuit financiar la ajutorarea tuturor elevilor Şcolii Profesionale „Constantin Argetoianu” din localitatea Argetoaia, judeţul Dolj. Astfel, reprezentanţii ISJ Dolj, mai mulţi profesori de religie, preoţi, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Craiovei şi părintele Dumitru Nistor, paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Argetoaia, au dăruit 320 de pachete cu dulciuri şi încălţăminte elevilor unităţii de învăţământ profesionale. Prezenţi la eveniment au fost: Prof. Mihaela Jianu, Inspector Şcolar General Adjunct în cadrul ISJ Dolj, Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate la disciplina Religie în cadrul ISJ Dolj, Prof. Diac. Adrian Lupu, Inspector Învăţământ în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, autorităţi locale şi cadre didactice ale Şcolii Profesionale.

„Proiectul a fost demarat la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Este de menţionat faptul că partea financiară a fost asigurată de către profesorii de religie din judeţul Dolj. Acest proiect este conceput a se desfăşura pe parcursul anului şcolar în curs, dar cu siguranţă vom încerca să-l continuăm şi în anul şcolar viitor. Spun acest lucru pentru că în cursul acestei activităţi, care este şi prima din cadrul proiectului, am văzut bucuria copiilor, am văzut modul în care am fost primiţi şi de aceea suntem convinşi că această continuare a parteneriatului va fi benefică pentru toată lumea”, a declarat Prof. Mihaela Jianu, Inspector Şcolar General Adjunct în cadrul ISJ Dolj.

Părintele paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Argetoaia a subliniat faptul că Biserica se implică în permanenţă pentru ajutorarea comunităţii locale şi că această acţiune scoate totodată în evidenţă colaborarea dintre Biserică şi Şcoală. „Este un proiect important şi reprezentativ pentru implicarea Bisericii în sprijinirea familiilor, elevilor şi întregii comunităţi locale. Ne bucurăm că i-am putut ajuta pe aceşti copii în mod special acum, în Săptămâna Mare. Colaborarea pe care o avem cu Şcoala din localitate o vom dezvolta şi pe viitor, astfel încât elevii noştri să primească toată susţinerea de care au nevoie”, a adăugat părintele paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae” din localitatea Argetoaia, Pr. Dumitru Nistor.

Parteneriat în folosul copiilor

Conducerea Şcolii Profesionale din localitatea Argetoaia a lăudat iniţiativa Bisericii şi a parteneriatului care vine în folosul elevilor. „Este un proiect binevenit, mai ales în această perioadă, având în vedere că suntem în Săptămâna Mare. Copiii abia aşteptau să se reîntâlnească, ei apreciează astfel de lucruri frumoase, la fel cum noi toţi apreciem gestul colegilor noştri, fapta bună a Arhiepiscopiei Craiovei şi Inspectoratului Şcolar Judeţean şi le mulţumim pe această cale. Să dea Dumnezeu ca încălţămintea primită să îi poarte pe elevi în drumul lor spre şcoală!”, a declarat Prof. Robert Virgil Stroe, directorul Şcolii Profesionale „Constantin Argetoianu”.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiovei au evidenţiat rolul deosebit pe care l-a avut în acest proiect colaborarea dintre instituţia Bisericii, ISJ Dolj şi şcolile partenere. „Arhiepiscopia Craiovei, împreună cu instituţiile partenere, prin acest proiect îşi propune să ajute comunitatea din localitatea Argetoaia şi localităţile învecinate, în special pe elevii Şcolii Profesionale. Acţiunea caritabilă face parte dintr-un proiect mai amplu pe care Sectorul de Învăţământ al Arhiepiscopiei Craiovei l-a dezvoltat pentru promovarea valorilor moral – creştine în rândul elevilor, pentru încurajarea şi susţinerea elevilor în implicarea activă la evenimente filantropice şi umanitare în toate comunităţile aflate în situaţii de risc şi pentru educarea unor virtuţi creştine şi cultivarea comportamentului moral – religios”, a precizat Prof. Diac. Adrian Lupu, Inspector Învăţământ al Arhiepiscopiei Craiovei.

Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate la disciplina Religie, a subliniat implicarea deosebită a profesorilor de religie în acţiunile caritabile desfăşurate pentru comunitate.  „Împreună cu profesorii de religie ne-am implicat de această dată în sprijinirea comunităţilor cu părinţi plecaţi în străinătate, elevi care provin din familii având condiţii materiale precare. Am dorit ca în preajma Sfintelor Sărbători de Paşti să le aducem o rază de lumină şi bucurie în suflet”, a declarat  Prof. Dr. Iuliana Gheorghe.

Totodată, prin acest proiect va fi sprijinit Părintele Gheorghe Smădoi, diagnosticat cu un cancer nazofaringian în stadiul III. Părintele se află în prezent internat la un spital din Elveţia, unde urmează un tratament cu protoni.

Gabriela Firu