Sesiuni de formare pentru preoţi, în cadrul Proiectului catehetic „Cuvântul adevărului”

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Sectorul Învăţământ, Activităţi cu Tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei a organizat săptămâna aceasta sesiuni de formare pentru preoţii din judeţele Dolj şi Gorj, implicaţi în Proiectul Catehetic Eparhial „Cuvântul adevărului”. Cu acest prilej, peste 50 de preoţi din Protoieriile Târgu Jiu Nord, Târgu Jiu Sud, Craiova Nord, Craiova Sud şi Protoieria Băileşti au participat în zilele de marţi, 18 mai şi miercuri, 19 mai, la întâlniri de formare susţinute de reprezentanţii Sectorului Învăţământ, Activităţi cu Tineretul şi Catehizare: Pr. Dr. Gabriel Sorescu, Consilier Eparhial, şi. Prof. Diac. Adrian Lupu, Inspector Eparhial. În data de marţi, 18 mai, sesiunea de formare a preoţilor din judeţul Gorj a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Târgu Jiu. În cadrul întâlnirii de lucru a preoţilor, desfăşurată la sediul Protopopiatului Târgu Jiu Nord, partea teoretică a fost prezentată de Pr. Daniel Foanene, de la Parohia Rovinari II.

În judeţul Dolj, preoţii au săvârşit Sfânta Liturghie miercuri, 19 mai, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, iar evenimentul dedicat Proiectului catehetic „Cuvântul adevărului” s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Centrului „Renaşterea”. În cadrul întrunirii, Pr. Viorel Vlăducu, de la Parohia „Ziua Crucii” din Craiova, a detaliat importanţa susţinerii catehezelor în Parohii. „Totdeauna, o activitate catehetică o legăm de slujirea liturgică, de rugăciune. Este un principiu esenţial. Toată activitatea noastră catehetică trebuie neapărat să aibă în centru persoana Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că noi suntem slujitorii Domnului, trebuie să învăţăm Învăţătura Domnului. Părinţiii Bisericii, întotdeauna când au avut în vedere cuvântul «cateheză», l-au privit mult mai profund. Cateheză înseamnă orice cuvânt, orice întâlnire firească pe care preotul, slujitorul Domnului, o are cu credinciosul său. Orice întâlnire trebuie transformată de către preot într-o cateheză. A catehiza nu înseamnă numai a informa, căci catehetul formează caractere moral-religioase. Catehetul are în vedere formarea profundă şi adâncă”, a subliniat Pr. Viorel Vlăducu.

În cadrul evenimentului, reprezentanţii Arhiepiscopiei Craiovei au prezentat Proiectul „Cuvântul adevărului”, detaliindu-le preoţilor participanţi etapele de implementare a Proiectul catehetic, cât şi o serie de recomandări pe această temă. Părintele Consilier Gabriel Sorescu a evidenţiat rolul acestui proiect catehetic pentru credincioşi. „Consider că este foarte oportun acest proiect, pentru că noi propunem o programă catehetică uniformă, la nivelul parohiilor selectate şi implicate în acest proiect şi, în afară de aceasta, propunem preoţilor rotaţia catehetică, un eveniment pentru parohie, în sensul că o dată pe trimestru, la o parohie va veni un preot vizitator care va susţine o temă specială, deosebită, în faţa credincioşilor participanţi. Mă rog ca Bunul Dumnezeu să ne ajute, avem preoţi care au aplicat la parohiile lor cateheze, dar acum sunt îndemnaţi să o facă într-un mod cât se poate de eficient, constant şi uniform la nivelul întregii Arhiepiscopii şi mă bucur din suflet că, în momentul când proiectul va fi lansat în parohiile lor, credincioşii vor beneficia de o învăţătură de credinţă sănătoasă şi de evenimente prin care ei să poată să-şi cunoască credinţa într-un mod cât se poate de ziditor de suflet”, a precizat Pr. Dr. Gabriel Sorescu, Consilier în cadrul Sectorului Învăţământ, Activităţi cu Tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.

Proiectul catehetic „Cuvântul adevărului” a fost lansat în luna martie 2021 şi se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani şi se adresează preoţilor din parohiile aflate în cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. Scopul proiectului este de a dezvolta în Arhiepiscopia Craiovei, la nivelul celor şase protoierii, mai multe centre catehetice parohiale, pentru a se desfăşura activităţi catehetice. Printre obiective se numără: pregătirea, în decursul celor trei ani, a unui număr de 100 de preoţi din cele şase protoierii, înfiinţarea de minim 90 de centre catehetice parohiale și editarea şi tipărirea unei foi catehetice „Foaie de învăţătură ortodoxă”.

Gabriela Firu