Parohia Moţăţei I, activităţi cultural – educative în parteneriat cu Muzeul Olteniei

Evenimente

Parohia Moţăţei I din judeţul Dolj şi Şcoala Gimnazială Moţăţei, în parteneriat cu Muzeul Olteniei, au organizat miercuri, 2 iunie, o activitate cultural – educativă, care s-a adresat copiilor din Parohie. Cu acest prilej, mai mulţi reprezentanţi ai Muzeului Olteniei au desfăşurat în parcul de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi la Căminul Cultural din localitate o serie de ateliere de pictură şi activităţi de vizionare filme istorice şi educative.

„Mulţumim doamnei Carmen Păun, de la Muzeul Olteniei, şi tuturor reprezentanţilor acestei instituţii de cultură pentru că ne-au susţinut şi pentru că au fost alături de copiii noştri. La această activitate au participat aproape toţi copiii localităţii noastre, unde au avut parte de picturi pe plasuţe şi pe căni de lut. Totodată, copiii au fost împărţiţi pe grupe, pe categorii de vârstă, şi li s-a prezentat un film despre păstrarea tradiţiilor noastre autentice, atelierele de meşteşugărie, a fost prezentat şi un film istoric, un filmuleţ «Bunii şi străbunii noştri», foarte interesante pentru vârsta copiilor. A fost un mare succes această activitate, unde copiii au relaţionat între ei, s-au simţit bine, s-au jucat, au pictat, iar rezultatul a fost foarte frumos”, a subliniat Pr. Cătălin Glăvan, paroh al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, Parohia Moţăţei I.

Părintele Cătălin Glăvan a precizat că seria de activităţi cultural – educative vor continua în ziua 10 iunie, de Înălţarea Domnului. „Vom organiza din nou o activitate cultural – educativă, un program artistic în cinstea eroilor martiri, după care dorim să reînviem o tradiţie a localităţii noastre, hora de pomană, care timp de 15 ani la noi în sat nu a mai fost păstrată. Această tradiţie ar fi fost în a doua zi de Paşti, dar având în vedere situaţia în care ne aflăm, de pandemie, nu a putut avea loc în acea zi. Atunci am hotărât ca anul acesta o vom săvârşi în ziua de Înălţare, urmând ca pe viitor să aibă loc aşa cum a fost ea lăsată de străbunii noştri. Avem o serie de invitaţi speciali la acest eveniment, artişti din ţară şi de peste hotare. La activitatea pe care o vom avea în ziua de Înălţare, bine-nţeles vor fi în mijlocul nostru reprezentanţi ai Muzeului Olteniei, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi alţi invitaţi. Sperăm ca prin aceste activităţi să reînviem tradiţiile şi totodată să aducem la cunoştinţa copiilor noştri ce am moştenit de la străbunii noştri”, a adăugat Pr. Cătălin Glăvan, paroh al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, Parohia Moţăţei I.

Gabriela Firu