Conferinţă – dezbatere „Steagul lui Tudor Vladimirescu la Biserica Mântuleasa”

Evenimente

Parohia Mântuleasa din Craiova a găzduit săptămâna aceasta Conferinţa – dezbatere „Steagul lui Tudor Vladimirescu la Biserica Mântuleasa”, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Conferinţa încheie seria de evenimente desfăşurate de Arhiepiscopia Craiovei cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu din anul 1821. Conferinţa – dezbatere a avut loc miercuri, 9 iunie, fiind organizată de Parohia Mântuleasa, prin purtarea de grijă a Sectorului de Învățământ și a Sectorului Cultural din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova, Direcția Județeană de Cultură Dolj, Asociația Națională de Vexilologie „Tricolorul”, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” și Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. În cadrul evenimentului, Părintele Protoiereu Grigore Vulcănescu, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi totodată a exprimat importanţa omagierii jertfei înaintaşilor români pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

La eveniment au participat Prof. George Rotaru, preşedintele Asociaţiei de Vexilologie „Tricolorul”, Diac. Adrian Lupu, Inspector la Biroul Învăţământ din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, Pr. Prof. Ştefan Resceanu, Pr. Ioan Raţiu, de la Parohia Tâmburești, ctitorie a familiei Caletzeanu, Prof. Dr. Sevastian Cercel, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu Plopşor”, Prof. Dr. Toma Rădulescu, domnul Dan Bălteanu, Consilier superior la Direcția de Cultură Dolj.

 „Ne-am bucurat să fim împreună în această seară din Ajunul Înălțării Domnului, când noi toți serbăm și pe eroii neamului nostru românesc, seară dedicată olteanului Tudor Vladimirescu, în acest an omagial când, iată, se împlinesc 200 de ani de la Revoluția sa din 1821. Nu întâmplător ne aflăm în Biserica Mântuleasa, motivul întrunirii noastre de aici e legat de comemorarea acestui eveniment, întrucât la această veche și frumoasă ctitorie craioveană a poposit pentru o perioadă «Steagul de luptă al lui Tudor Vladimirescu», prin intermediul căpitanului Ioan Caletzeanu și a familiei sale, care generații la rând s-a numărat printre ctitorii de seamă ai Parohiei Mântuleasa. De aceea, cu acest prilej, am vrut să omagiem acest moment, aducându-ne și recunoștința față de familia Caletzeanu”, a subliniat Diac. Mihnea Bălteanu, de la Parohia Mântuleasa.

În continuare a fost prezentat un scurt moment artistic, oferit de elevii Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, alături de Pr. Prof. Florin Ionescu, şi de către mai mulţi elevi ai Liceului de Arte din Craiova, care au interpretat „Imnul”, „Treceți Batalioane” și „Marșul lui Tudor”.

Gabriela Firu