Evenimente în judeţul Gorj dedicate comemorării lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterinei Teodoroiu

Evenimente

Protoieriile din judeţul Gorj au organizat în acest an o serie de manifestări religioase şi culturale, dedicate comemorării lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterinei Teodoroiu. Pr. Marian Mărăcine, Protopop al Protoieriei Târgu Jiu Nord, a enumerat o parte dintre acţiunile de comemorare la care au participat preoţii gorjeni. „Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu au fost declaraţi eroi ai naţiunii române, fiind comemoraţi în data de 23 ianuarie, Tudor Vladimirescu, respectiv 22 august, Ecaterina Teodoroiu. Anul 2021 a fost declarat «Anul lui Tudor Vladimirescu». Cu acest prilej, autorităţile locale şi judeţene, alături de protoieriile judeţului Gorj şi instituţiile de cultură, au organizat o serie de manifestări cu caracter religios-cultural şi ştiinţific, menite să marcheze bicentenarul Revoluţiei de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, care a însemnat începutul procesului de renaştere naţională a românilor. Evenimentele au început la Târgu Jiu, cu un simpozion ştiinţific organizat la Muzeul Judeţean de Istorie, au continuat la Tismana şi în Câmpia de la Padeş. În data de 27 mai, în comuna Vladimir, locul de naştere al lui Tudor Vladimirescu, în curtea Casei memoriale, a avut loc o slujbă de pomenire, precum şi mai multe momente culturale şi militare, în memoria lui Tudor Vladimirescu”, a subliniat Pr. Marian Mărăcine, Protopop al Protoieriei Târgu Jiu Nord.

Evenimentele, organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, au continuat cu o slujbă de pomenire a lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterinei Teodoroiu, săvârşită în Piaţa Prefecturii de către un numeros sobor de preoţi din Protoieriile Târgu Jiu Nord, Târgu Jiu Sud şi Târgu Cărbuneşti. Cu acest prilej, Pr. Dr. Gabriel Sorescu, Consilier Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

„Punctul culminant al evenimentelor a avut loc în data 9 iunie, zi în care bicentenarul Revoluţiei lui Tudor s-a îmbinat cu centenarul aşezării osemintelor Ecaterinei Teodoroiu, la 9 iunie 1921, în locul de veci pregătit în marea piaţă din municipiul Târgu Jiu, Piaţa Prefecturii. Au fost punctate prin diferite evenimente toate locurile din judeţ care au avut însemnătate în Revoluţia lui Tudor. Amintesc despre manifestările de la Ţânţăreni din luna februarie, de la Polovragi, din luna martie. Au fost organizate mai multe expoziţii şi simpozioane, două sesiuni de comunicări ştiinţifice şi o şedinţă solemnă comună a Consiliului Judeţean şi Consiliului Local al municipiului Târgu Jiu. Majoritatea şcolilor, precum şi Universitatea «Constantin Brâncuşi», s-au implicat în comemorarea eroului Tudor şi amintirii Revoluţiei conduse de el. Biserica noastră strămoşească, aşa cum a făcut-o şi Revoluţia de la 1821, s-a implicat prin reprezentanţii săi la toate evenimentele desfăşurate în judeţul Gorj, aducând omagiu pios celor doi eroi naţionali, Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu, cât şi tuturor eroilor neamului cărora patria noastră le datorează atât de mult”, a adăugat Pr. Marian Mărăcine, Protopop al Protoieriei Târgu Jiu Nord.

Gabriela Firu