Hramul Mănăstirii Icoana din județul Gorj

Evenimente

În fiecare an, în data de 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. În tradiția populară, această sărbătoare este cunoscută sub denumirea de „Sânzienele” sau „Drăgaica”, fiind și ziua națională și internațională a iei românești.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Mânăstirea Icoana din județul Gorj și-a prăznuit hramul prin săvârșirea Sfintei Liturghii în sobor. În calitate de protos a slujit Părintele Exarh Arhim. Ioachim Pârvulescu, alături de: Pr. Protoiereu Popescu Ion, Pr. Protoieru Mărgineanu Iulian și Pr. Protoieru Mărăcine Marian. De asemenea, au slujit și alți preoți din zonă și din mănăstire.

La finalul sfintei slujbe, Părintele Arhim. Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură, amintind de rolul Sf. Ioan Botezătorul în iconomia activității pământești a Mântuitorului Iisus Hristos.

Mănăstirea Icoana este aşezată în zona pitorească din nordul județului Gorj, la poalele muntelui Parâng și a fost înființată în anul 1996 la inițiativa Comitetului de binefacere „Icoana” din Bucureşti, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca mănăstire de maici cu viaţă de obște. Terenul a provenit din moștenirea părintească a familiei preotului Ioan Popescu, care l-a donat Bisericii. Viaţa monahală din noua mănăstire a început chiar cu lucrările de construcție a chiliilor în vara anului 1997. Apoi a fost adusă şi biserica din lemn căreia i s-a dat hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, iar în anul 2008 a început ridicarea bisericii celei mari. Arhitectura bisericii amintește de caracteristicile stilului brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos și pridvor în față. Pictura bisericii este în stil bizantin, realizată în frescă. În 2014 s-au finalizat lucrările de construcție și pictură a bisericii.