Liturghie arhierească și hirotonie întru diacon, la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

În fiecare an, în ziua de 29 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sf. Apostoli Petru și Pavel, cei doi mari corifei ai creștinismului. În această zi, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe Pr. Consilier Grigore Vulcănescu.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, teologul Iulian Mihai Constantinescu, profesor de Drept canonic la Facultatea de Teologie din Craiova, a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Paraclisului Mitropolitan Madona-Dudu din Craiova.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a lăudat viețile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, modele de urmat pentru fiecare creștin. În prima parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a amintit cele mai importante lucrări ale Sf. Petru, fratele Sfântului Apostol Andrei. Dacă înainte de răstignire, Apostolul Petru dă dovadă de slăbiciune omenească, tăgăduind înaintea iudeilor pe Însuși Mântuitorul Hristos, după Înviere și mai ales după Cincizecime, acesta ajunge să mărturisească cu propria viață pe Hristos cel Înviat: „La Cincizecime puterea cuvântului Sf. Petru a fost atât de mare încât a mișcat inimile celor care îl ascultau, botezându-se ca la trei mii de bărbați. Sămânța cuvântului lui Dumnezeu a încolțit în inimile oamenilor pentru că Sf. Petru, îmbrăcat în haina Duhului Sfânt, cuvânta cu putere multă. Sf. Petru va parcurge drumurile imperiului roman și va ajunge la Roma, unde va mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos în fața păgânilor. Din ordin imperial va fi dat la moarte prin răstignire pe cruce cu capul în jos”.

În a doua parte, ÎPS Irineu a vorbit despre Saul din Tars, cel care va fi numit Pavel după momentul convertirii pe drumul Damascului. Din prigonitor al Bisericii, Pavel va deveni cel mai mare apostol. În mod propriu, Sf. Pavel nu a făcut parte din grupul celor 12 Apostoli, însă prin chemarea directă a Mântuitorului Hristos, va fi numit cu acest apelativ de apostol: „La Ierusalim, a fost integrat în ceata Sfinților Apostoli, de unde a pornit în cele trei călătorii misionare pentru răspândirea creștinismului. După primirea Duhului Sfânt, apostolul Pavel nu a mai avut nicio teamă, mărturisind întotdeauna cu curaj pe Hristos cel înviat. Sf. Apostol Pavel a fost martirizat la Roma, prin tăierea capului cu sabia”.

La final, Părintele Mitropolit Irineu ne-a îndemnat să urmăm viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel și să-i cinstim cu multă dragoste. De asemenea, le-a urat multă sănătate și bucurie celor care le poartă numele acestor doi mari apostoli și sfinți ai Bisericii Ortodoxe.