Parohia Motru II, Diplomă de excelenţă pentru activităţile cultural – religioase

Evenimente

Parohia Motru II din judeţul Gorj a primit în această perioadă din partea autorităţilor locale şi judeţene Diplomă de excelenţă şi plachetă omagială Tudor Vladimirescu în semn de apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea şi diversificarea vieţii culturale şi religioase din Municipiul Motru. Premierea a avut loc în cadrul evenimentului desfăşurat săptămâna trecută la Biserica cu hramurile „Sfânta Treime” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Cu acest prilej, Parohia Motru II a fost gazda evenimentului cultural dedicat bicentenarului Tudor Vladimirescu, desfăşurat de Primăria Municipiului Motru prin Casa Municipală de Cultură. Astfel, ziua de 25 iunie, în ajun de Ziua Drapelului Naţional, a reunit în mijlocul comunităţii distinse personalităţi marcante din judeţul Gorj şi de pe Valea Motrului.

La invitaţia Primarului Municipiului Motru, domnul Cosmin-Costel Morega, s-au aflat în mijlocul locuitorilor din comunitatea motreană domnul Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, domnul Gheorghe Alpredi, Primar al Comunei Glogova, alături de o serie de invitaţi din rândul profesorilor de istorie ai învăţământului motrean şi elevilor din Municipiul Motru. Evenimentul dedicat bicentenarului Tudor Vladimirescu a debutat cu un cuvânt de întâmpinare al domnului primar Cosmin-Costel Morega, urmat de slujbă de pomenire a eroului naţional, Tudor Vladimirescu, oficiată de preoţii Parohiei Motru II.

Evenimentul a fost înfrumuseţat de către tinerii Municipiului Motru, care au interpretat poezii şi doine în amintirea pandurilor lui Tudor. La finalul activităţii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj a înmânat Primăriei Municipiului Motru, Parohiei Motru II, poetului Nicolae Dragoş şi domnului Gheorghe Alpredi, primarul Comunei Glogova, o plachetă omagială Tudor Vladimirescu, în semn de apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea şi diversificarea vieţii culturale şi religioase din Municipiul Motru. De asemenea Primarul Municipiului Motru a oferit profesorilor de istorie din Municipiul Motru şi de pe Valea Motrului, Parohiei Motru II şi elevilor olimpici la istorie diplome de excelenţă.

Proiecte în folosul comunităţii

Parohia Motru II din judeţul Gorj s-a remarcat de-a lungul timpului prin acţiunile culturale, religioase şi de caritate desfăşurate în folosul comunităţii locale. Astfel, Parohia este implicată în proiectele de catehizare desfăşurate de Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, preoţii slujitori la acest sfânt locaş au răspuns în repetate rânduri apelurilor de solidaritate din partea reprezentanţilor autorităţilor locale, judeţene, cât şi a altor instituţii, pentru a veni în sprijinul semenilor. În ultima perioadă au fost demarate totodată o serie de proiecte umanitare.  În contextul pandemiei cu noul coronavirus, părintele paroh Dan Zglobiu şi părintele Marius Breană au reuşit să achiziţioneze, prin mobilizarea mai multor parohii şi prin contribuţia credincioşilor, un concentrator de oxigen necesar tratării pacienţilor infectaţi cu virusul COVID-19, pe care l-au donat Spitalului Municipal Motru. Achiziţia a fost făcută în parteneriat cu Primăria Municipiului Motru. Tot în aceeaşi perioadă, Parohia Motru II a donat Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 1 din municipiul Motru 20 de paturi cu saltele, lenjerie şi mochetă, necesare pentru formarea unei noi grupe de preşcolari.

Gabriela Firu