Prăznuirea Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului la Craiova: Liturghie arhierească în Catedrala Mitropolitană Sf. Mare Mc. Dumitru

Evenimente

În fiecare an, la data de 11 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, dar și Mitropolit al Țării Românești pentru o scurtă perioadă de timp. Canonizarea Sf. Ier. Nifon s-a proclamat în anul 1517, atunci când a fost sfințită Mănăstirea Curtea de Argeș, în timpul domnitorului Sf. Neagoe Basarab. Mâna dreaptă și capul sfântului Nifon se află în Catedrala Mitropolitană din Craiova din data de 25 octombrie 1949. În anul 2019, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la reînfiinţarea Mitropoliei Olteniei și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc mutarea sfintelor moaște într-o raclă nouă, aşezată în partea stângă a iconostasului Catedralei Mitropolitane.

Anul acesta sărbătoarea a început în ajunul zilei de prăznuire, cu Slujba Vecerniei Mari, urmată de procesiunea tradițională, prin purtarea raclei cu moaștele Sf. Ier. Nifon, în jurul catedralei, prin prezența preoților și a credincioșilor din Craiova.

A doua zi, miercuri, 11 august 2021, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de diaconi și preoți, dintre care amintim pe Arhim. Vladimir Dărângă și pe Pr. Consilier Grigore Vulcănescu.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre viața Sfântului Ier. Nifon: „Din fragedă copilărie a învățat să-L iubească pe Dumnezeu și să nădăjduiască în El. Sf. Nifon a fost ajutat de puterea Sf. Duh să învețe carte, să se roage, apoi să intre în viața de mănăstire”. Apoi, după maturizarea în cele duhovnicești, într-o perioadă grea pentru Biserica Ortodoxă, Sf. Nifon a fost ridicat la rangul de Patriarh al Constantinopolului. Din cauza situației politice dominată de conducătorii Imperiului Otoman, Sf. Nifon a fost dat jos de pe scaunul patriarhal de mai multe ori, însă de fiecare dată a revenit din dragoste pentru Biserică. În țara noastră, Sf. Nifon a fost adus de către domnitorul Radu cel Mare și așezat ca Mitropolit al Țării Românești (1504-1505). Din nefericire, nici în acest scaun mitropolitan nu a fost lăsat în pace, iar după un conflict cu domnitorul Radu cel Mare, Sf. Ier. Nifon se va retrage în Muntele Athos, la Mănăstirea Dionisiu, unde va și trece la cele veșnice, în anul 1508.

În continuare, ÎPS Irineu a amintit despre legătura Sf. Ier. Nifon cu viitorul domnitor al Țării Românești, Sf. Neagoe Basarab, la a cărui dorință, a fost adus trupul cu prilejul a trei evenimente: proclamarea canonizării Sf. Ier. Nifon, prima canonizare a unui sfânt din Țara Românească, slujba de iertare pentru domnitorul Radu cel Mare și așezarea moaștelor Sf. Ier. Nifon peste mormântul acestuia pentru dezlegare, precum și sfințirea Catedralei de la Curtea de Argeș.

În a doua parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit despre Sf. Ier. Nifon ca model al smereniei: „Smerenia este o virtute și aceasta se dobândește cu multă osteneală, cu post și rugăciune. Smerenia este haina pe care a avut-o Adam înainte de căderea în păcat. Sf. Ier. Nifon a fost un om de o blândețe și smerenie rară pentru iubirea lui de a urma Mântuitorului Hristos. Sf. Nifon a fost mereu preocupat de Împărăția Cerurilor, de care dorea să aibă parte. Cei preocupați cu adevărat de întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos se pregătesc ca de nuntă, adică își înfrumusețează sufletul și trupul, așa cum a făcut și Sf. Ier. Nifon”.

Îndemnul de final al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu a fost acela de a ne schimba purtările și gândurile după modelul vieții Sf. Ier. Nifon. De asemenea, ne-a îndemnat să-l cinstim cum se cuvine și să-l chemăm mereu în rugăciunile noastre, mai ales în acest post al Maicii Domnului: „Cu cât vom fi mai atașați de sfinți, în aceeași măsură vom fi ocrotiți de ei și la adăpost de toate necazurile și suferințele noastre. Cinstindu-l pe Sf. Ier. Nifon, preamărim pe Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin”.

Foto credit: Mitropolia Olteniei / Stanciu Ionuț