Grupul parohial „Tinerii Maicii Domnului” din Craiova, coordonat de Părintele Mihail Scorbură, a împlinit luna aceasta 14 ani de activitate. Părintele coordonator al Grupului a menţionat că peste 300 de tineri au făcut parte din acest grup, de la înfiinţare, şi ne exprimă bucuria acestei aniversări. „Este un sentiment de împlinire, acest sentiment îl poate trăi fiecare om atunci când îşi vede copilul la 14 ani. Pot să spun că Grupul este ca un copil al meu, care a crescut alături de mine, chiar dacă în decursul celor 14 ani au trecut aici peste 350 de tineri care acum desfăşoară activităţi în diferite colţuri ale lumii, nu numai în ţară. Este o bucurie când îi vezi acolo unde au ajuns, nu te-au uitat, nu au uitat Biserica şi totodată încearcă acolo să fie mădulare vii ale Bisericii, să fie activi, să pună în practică ceea ce au reuşit să înveţe în perioada în care au făcut parte din Grup. Şi atunci este o împlinire, este o bucurie. Cel mai mare câştig al tinerilor care au făcut parte din acest Grup parohial este Dumnezeu, iar apoi şansa de a se mântui este iarăşi un câştig, pentru că, fiind lângă Dumnezeu, ai şansa să te mântuieşti. Aceasta este o şansă pe care ei o conştientizează şi încearcă să beneficieze de ea”, a mărturisit Pr. Mihail Scorbură.
Prin activităţile la care iau parte în cadrul Grupului, tinerii se apropie de Biserică, de Dumnezeu, îi sprijină pe semenii lor şi ajută comunitatea. „Tinerii se cunosc între ei, Îl cunosc pe Dumnezeu, cunosc Biserica, învaţă să cânte la strană, află ce înseamnă anumite lucruri din învăţătura noastră de credinţă, totodată află răspunsuri la problemele sociale pe care ei le trăiesc în viaţa de zi cu zi, se sprijină în momentele de examen, în momentele grele de familie, când poate unul este într-un impas, se susţin între ei, învaţă să ajute comunitatea, implicându-se în diferite activităţi sociale, culturale, filantropice şi alte astfel de acţiuni. Totodată, ei învaţă că împreună sunt o forţă şi că prietenul lor, Dumnezeu, este un prieten bun, nu este un prieten indiferent. Prin prezenţa lor, ei umplu Biserica, învaţă să participe la slujbă, învaţă să-i ajute şi pe alţii să descopere ceea ce ei au descoperit. Iată, tinerii din Grup reuşesc împreună să se omogenizeze şi să trăiască împreună într-o armonie, indiferent de perioada în care au venit”, a adăugat Pr. Scorbură.
Acţiuni caritabile pentru copii şi bătrâni
Părintele coordonator al Grupului povesteşte că această experienţă i-a adus multe bucurii şi că tinerii se simt în acest grup ca într-o familie. „Toţi se simt ca într-o familie. Pentru mine, acest Grup înseamnă o bucurie pe care nu ţi-o poate lua nimeni niciodată. De fiecare dată când eşti alături de ei, găseşti o bucurie care te face pe tine, ca preot, să îţi doreşti să faci în continuare activităţi cu ei. Lucrul acesta este foarte important. Am avut zilele acestea o altă bucurie, alături de Grupul de tineri. Am fost rânduit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, să merg în comuna Terpeziţa, satul Căciulatu, pentru a săvârşi slujbele de hram, pentru că de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului a fost hramul acestei biserici. Am rămas plăcut impresionat să văd 30 de tineri care au venit atât seara, la slujbă, cât şi dimineaţa, alături de mine, pentru a fi de hramul acelei Biserici. Am trăit o bucurie deosebită alături de ei, seara la Vecernia Unită cu Litia, Utrenia unită cu Prohodul, a doua zi Sfinţirea Apei cu Paraclisul Maicii Domnului, Sfânta Liturghie, Parastas pentru ctitori, iar oamenii de acolo au venit să se bucurie, să soarbă fiecare clipă a slujbei. A fost o bucurie să văd tinerii din cadrul Grupului, alături de familiile lor, şi oamenii de acolo, într-o armonie de nedescris. Aşa de bine s-au omogenizat, atât de frumos s-au unit în rugăciune şi în fapta cea bună, încât am trăit cu adevărat o minune a Maicii Domnului, care este şi Ocrotitoarea Grupului”, a conchis Pr. Mihail Scorbură.
Grupul parohial „Tinerii Maicii Domnului” din Craiova este cunoscut pentru numeroasele activităţi caritabile, pentru activităţile adresate copiiilor şi bătrânilor, pentru acţiunile din centrele de copii cu dizabilităţi.
În perioada următoare, tinerii vor organiza o nouă acţiune umanitară, pentru a achiziţiona rechizite şcolare şi îmbrăcăminte elevilor care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse.
Gabriela Firu