Lansare de carte la Muzeul Olteniei: Volum de studii bilingv dedicat Tetraevangheliarului din sec. XII

Evenimente

Muzeul Olteniei din Craiova a găzduit vineri, 27 august 2021, evenimentul lansării unui nou proiect editorial, tipărit la Editura Mitropolia Olteniei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Publicarea lucrării în ediţie bilingvă titlul „Studii despre Tetraevangheliarul grecesc de la Muzeul Olteniei din Craiova (sec. al XII-lea)” a marcat totodată împlinirea a „650 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei Olteniei (1370-2020)”, fiind coordonată de un colectiv de profesori universitari de la Facultatea de Teologie din Craiova, în parteneriat cu lingvişti şi specialişti restauratori din Craiova.

Invitat la eveniment, dr. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, unul dintre susţinătorii proiectului, a apreciat valoare documentară a Tetraevangheliarului din sec. XII, precum şi cercetările făcute pe marginea lui. De asemenea, în calitate de gazdă, directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a apreciat de asemenea punerea în lumină a documentului unicat, precum şi valoroasa sa evaluare teologică. Au luat de asemenea cuvântul membrii conectivului editorial, implicați în realizarea proiectului: pr. lect. dr. Ion Resceanu (coordonatorul proiectului), pr. lect. dr. Ion Sorin Bora, diac. lect. dr. Mihai Ciurea, lect. dr. Alina Reşceanu (traducător) şi Carmen Bălteanu.

„În demersul nostru de cercetare a acestui document unicat, noi, profesorii de la catedra de Studii Biblice a Facultăţii de Teologie, am fost ajutaţi şi de doamna Carmen Bălteanu, care de asemenea este absolventă a Facultăţii de Teologie, specialistă în limba greacă veche, și am reuşit să facem o evaluare a ceea ce se vede publicat în volumul de faţă. Personal, m-am ocupat de aspectele legate de codice şi paleografie, părintele Mihai Ciurea a realizat capitolului dedicat studiului biblic propriu-zis al Tetraevangheliarului, dna Carmen Bălteanu s-a ocupat de comentariile adiacente, iar părintele Sorin Bora a redactat excursul dedicat manuscriselor bizantine minuscule din epoca publicării documentului. În felul acesta am lucrat mai bine de un an de zile şi am reuşit să publicăm în condiţii grafice foarte bune acest volum. Este o lucrare specifică de nişă, care se adresează în special specialiştilor. În paginile sale am încercat să redăm forma originală a manuscrisului, astfel încât notele şi comentariile noastre să însoţească documentul propriu-zis. Importanţa ştiinţifică a manuscrisului este incontestabilă. Prin cercetarea noastră demonstrăm că documentul s-a realizat în secolele XI-XII, într-un scriptoriu din Constantinopol. Decoraţiunile arată de asemenea legătura sa cu o mănăstire, cel mai probabil cu Mănăstirea Studion”, a spus pr. lect. dr. Ion Resceanu, coordonatorul proiectului editorial.

Pr. Ioniţă Apostolache