Μănăstirea Maglavit şi-a sărbătorit hramul „Naşterea Maicii Domnului”

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 8 septembrie 2021, credincioşii, alături de preoţi şi de obștea Mănăstirii de la Maglavit au prăznuit hramul sfântului locaş monahal, „Naşterea Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la altarul de vară de către un sobor de preoți și diaconi, alături de Arhim. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh, și Pr. Protoiereu Neacșu Cătălin, de la Protopopiatul Băilești. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane „Sfântul Dumitru”, dirijat de Prof. dr. Victor Şapcă.

Mesajul de binecuvântare din partea Părintelui Mitropolit Irineu a fost transmis de către Arhim. Vladimir Dărângă, care a avut în trecut și ascultarea de stareț al acestei mănăstiri din județul Dolj.

„Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ne găsim în acest loc minunat, singurul loc din lume unde Dumnezeu a binevoit a se coborî şi a vorbi cu omul său ales, ciobanul vizionar Petrache Lupu, omul lui Dumnezeu. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu vă trimite binecuvântările Sale arhiereşti şi vă asigură că pururea vă poartă în rugăciuni, având pentru locul acesta un sentiment deosebit, dat fiind că, în ultimii ani, l-a scos din uitare pe omul lui Dumnezeu Petrache Lupu. De la minunea din 1935, hramul acestei sfinte mănăstiri a fost închinat Maicii Domnului, ce află har de la Dumnezeu şi S-a învrednicit ca din ea să Se nască Dumnezeu, Mântuitorul lumii, Cel ce ne-a adus nouă mântuire tuturor, Cel promis de către Dumnezeu Tatăl, Creatorul protopărinţilor noştri Adam şi Eva, după ce au căzut şi au fost scoşi din rai, promiţându-le că la plinirea vremii le va trimite lor un Răscumpărător, un Mângâietor, un Mântuitor”, a transmis în cuvântul de învăţătură Arhim. Vladimir Dărângă.

Sfinția sa a amintit de credința puternică a lui Ioachim şi Ana de a cere lui Dumnezeu urmași, cu toate că ajunseseră la o vârsta înaintată, şi de promisiunea acestora că pruncul va fi închinat lui Dumnezeu.

„Dumnezeu a ascultat rugăciunile bătrânilor Ioachim şi Ana şi, la rugăciunile lor, s-a născut această pruncă minunată. De când Ana era însărcinată, au promis că pruncul ce se va naşte din ea va fi închinat lui Dumnezeu. Astfel încât, născându-se micuţa Maria, la 3 ani părinţii şi-au respectat această promisiune lui Dumnezeu, şi, chiar dacă şi-au dorit cu atâta putere să aibă un copil măcar la bătrâneţe, s-au despărţit de ea, pentru că promisiunea făcută lui Dumnezeu era mai mare decât orice iubire părintească. Au dus-o şi au închinat-o Templului din Ierusalim, şi încă de la intrarea ei în Templu s-au petrecut minuni nenumărate”, a adăugat Arhim. Vladimir Dărângă.

Gabriela Firu

(Foto: Ionuţ Stanciu)