Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, hramul Mănăstirii Logreşti din judeţul Gorj

Evenimente

Joi, 9 septembrie, de praznicul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, Mănăstirea Logreşti din judeţul Gorj şi-a sărbătorit hramul. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, alături de Pr. Exarh Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Dumitru” al Catedralei mitropolitane din Craiova, dirijat de Prof. dr. Victor Şapcă.

În cuvântul de învăţătură, Pr. Arhim. Ioachim Pârvulescu a scos în evidenţă  jertfelnicia şi puterea rugăciunii Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. Totodată, stareţul Mănăstirii Lainici a subliniat importanţa faptelor bune, deoarece “credinţa omului se vede prin ceea ce face el, este o credinţă lucrativă. Un om credincios rabdă totul, un om credincios suferă totul, un om credincios are dragoste faţă de tot, de toţi şi de toate în lumea aceasta, un om credincios are compasiune faţă de orice creaţie a lui Dumnezeu, de plante, de animale, de oameni, este plin de compasiune, de milă, de dragoste. Un om credincios nu poate să facă rău, nu ripostează cu rău, nu jigneşte, nu vorbeşte de rău, nu fură. Un om credincios se vede peste tot, este o stabilitate permanentă în credinţa sa prin ceea ce face. Credinţa noastră este prin ceea ce facem. În lumea cealaltă luăm cu noi faptele noastre, adică ceea ce am făcut altora. Ceea ce am făcut pentru alţii este al nostru, nu bunurile noastre. Ci faptele noastre. Trebuie să facem în numele Domnului ceea ce facem, nu în numele nostru, nu pentru mândria noastră. Omul trebuie să ajungă la dragoste, la dragostea faţă de Dumnmezeu şi faţă de aproapele. Sfinţii, prin credinţă foarte puternică, s-au identificat cu Dumnezeu, în sensul că au ajuns la o dragoste foarte mare pentru Dumnezeu, nu au putut să mai traiască fără Dumnezeu, numele lui Iisus era permanent în mintea şi în inima lor”, a transmis credincioşilor Pr. Arhim. Ioachim Pârvulescu.

Pr. Prof. Dr. Nicuşor Popescu, slujitor la Biserica „Sfânta Treime” din Târgu Jiu, a vorbit în cuvântul de învăţătură despre istoria Sfintei Mănăstiri Logreşti. „Bucuria aceasta este mare, în fiecare an, când ne adunăm aici, în curtea Mănăstirii Logreşti, pentru a-L preamări pe Dumnezeu, pentru a ne întâlni împreună cu Sfinţii la Sfânta Liturghie. Mulţi dintre dumneavoastră au descoperit această mănăstire acum aproape 30 de ani, de atunci ea s-a înălţat şi s-a înfrumuseţat, pentru că bucuria aceasta pe care o simt Sfinţii în cerul lui Dumnezeu şi harul lui Dumnezeu care este peste tot au făcut ca aici, într-un loc pustiu, să se ridice rugăciuni lui Dumnezeu şi Sfântă Liturghie zilnică, pentru a ne putea bucura de iubirea Tatălui Ceresc şi de dragostea Sfântului Duh, prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Mănăstirea Logreşti este printre singurele mănăstiri din Oltenia înfiinţate de către un preot slujitor. Temelia a fost pusă la mijlocul secolului al XVIII-lea, dar mai înainte de această biserică de zid, exista Schitul Logreşti, care a avut ca ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Piatra de temelie a acestui schit a fost pusă la 1718, când se împlineau patru ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni. La aproape 50 de ani mai târziu, se ridică această Sfântă Biserică, prin strădania a două familii boiereşti, fiind prima biserică de zid de pe Valea Amaradiei”, a subliniat Pr. Prof. Dr. Nicuşor Popescu, de la Biserica „Sfânta Treime” din municipiul Târgu Jiu.

Gabriela Firu