Festivitate de deschidere a noului an școlar la Seminarul Teologic din Craiova și Liceul Teologic din Târgu Jiu

Evenimente

Luni, 13 septembrie 2021, unitățile de învățământ din Mitropolia Olteniei și-au deschis porțile pentru elevi, în cadrul festivităților care au debutat cu rugăciuni de binecuvântare rostite de preoți.

La Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, ceremonia prilejuită de începerea unui nou an şcolar a avut loc pe esplanada amenajată în faţa instituției de învățământ teologic, în prezenţa tinerilor seminarişti, a profesorilor, părinţilor şi rudelor elevilor, a reprezenţanţilor autorităţilor publice locale, Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj și ai altor instituţii publice. Slujba de Te Deum, care a deschis festivitatea, a fost săvârşită de un sobor format din preoţii profesori, în prezenţa Pr. Grigore Vulcănescu, Consilierul Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, care a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Cu acest prilej, Corul Seminarului Teologic, dirijat de Prof. Dr. Victor Șapcă, a interpretat mai multe cântări bisericești, alături de intonarea Imnului Național.

„Este bucurie mare pentru noi astăzi, 13 septembrie 2021, care am participat la acest emoționant moment liturgic, dar și la acest eveniment deosebit la acest început de an școlar 2021 – 2022. Sunt clipe minunate, sunt clipe cu emoții. Luna septembrie este luna începuturilor. Este începutul Anului Bisericesc, 1 septembrie, putem spune că la Praznicul Nașterii Maicii Domnului este începutul mântuirii noastre, iar de asemenea, iată că, în fiecare an, la jumătatea lunii septembrie, este începutul anului școlar preuniversitar. Acest prilej de bucurie l-am putut trăi prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, care mi-a dat acest prilej de a fi alături de dumneavoastră, de a vă transmite purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale pentru învățământul din Arhiepiscopia Craiovei și Mitropolia Olteniei, dragostea pentru învățământul teologic, în același timp aprecierea Înaltpreasfinției Sale și purtarea în rugăciune”, a subliniat Pr. Grigore Vulcănescu, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei.

Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate la disciplina Religie în cadrul ISJ Dolj, i-a felicitat pe elevi pentru că au ales să studieze în cadrul unei unități de învățământ de elită din Craiova, Seminarul Teologic.

„Mă bucur că suntem aici, îi felicit pe elevii clasei a IX-a pentru că au ales o unitate de învățământ unde să fie formați în primul rând ca oameni: oameni buni, cu suflet frumos și luminos pentru societatea românească. Le doresc succes și celorlalți elevi de clasa a X-a, a XI-a și mă îndrept spre elevii clasei a XII-a, care vor trebui să facă față examenului de bacalaureat. Sunteți printre școlile de elită ale Craiovei, ceea ce impune și muncă, și efort, dar și bucuria aceea de a absolvi o unitate care dă absolvenți de primă calitate”, a adăugat Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Dolj.

Părintele Director al Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” a scos în evidență istoricul instituției de învățământ teologic din Craiova și a vorbit despre performanțele elevilor care au absolvit Seminarul. De asemenea, Părintele Director Ionuț Pătularu a felicitat cadrele didactice pentru implicarea deosebită în activitatea desfășurată.

„Avem una dintre instituțiile cele mai prestigioase și cele mai profund vocațional teologice din țară. Este un seminar care impune respect încă din anul 1831. Este un seminar în care s-au format mii și mii de preoți, oameni demni pentru România și pentru această societate, răspândind la rândul lor mesajul Mântuitorului Hristos, mesajul iubirii. Pentru că de fapt acesta este mesajul care străbate veacurile, mesajul iubirii, al dăruirii, al devotamentului față de principii și față de valorile unui neam. Tradiția și istoria ne obligă, mentalitatea noastră vocațional teologică ne obligă. Astăzi, aici, în vatra Coșunei, în vatra Seminarului, ne-am adunat cu toții pentru această ceremonie cu totul emoționantă, oficiată de către părinții noștri profesori, acest Te Deum, această rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Mulțumim Înaltpreasfinției Sale pentru că ne încurajează și ne povățuiește în această lucrare, pentru că în toți acești ani Seminarul Teologic a înflorit, mulțumim profesorilor noștri, profesori dedicați, preoți dedicați, care duc această tradiție de peste veacuri”, a precizat Pr. Arhid. Ionuț Pătularu, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”.

În continuare au fost adresate de către toți învitații prezenți la eveniment cuvinte de apreciere și de încurajare pentru elevii seminariști la începerea noului an școlar.

Slujbă de Te Deum în cadrul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim”

La Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, alături de corpul profesoral s-au aflat reprezentanţi ai autorităţilor locale, părinţi şi elevi, alături de Pr. Director Vătafu Ștefan Cristi și Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Gorj. Festivitatea a fost precedată de slujba de Te Deum și de intonarea imnului naţional de către Corul Liceului, coordonat de către Arhid. Prof. Nicuşor Lăzărică.

Mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost transmis de către Consilierul pentru Învăţământ din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, Arhid. Prof. Adrian Lupu. Părintele Consilier a subliniat rolul pe care educaţia îl are în societatea noastră, arătând totodată importanţa relaţiei dintre dascăli şi elevi în vederea obţinerii performanţelor şcolare şi îndeplinirii obiectivelor propuse. Pr. Director Vătafu Ştefan Cristi i-a încredinţat pe cei prezenţi că, atât unitatea de învăţământ, cât şi cadrele didactice sunt pregătite pentru a asigura în continuare un învăţământ de calitate. Pr. Inspector Neofit Stănciulescu, reprezentant al ISJ Gorj, a evidenţiat realizările în domeniul educaţiei obţinute de către Liceul Teologic, acestea plasându-l printre unităţile de elită ale Judeţului Gorj.

În unitățile de învățământ din Mitropolia Olteniei, preoții au fost alături de cadrele didactice și elevi, la festivitatea dedicată începerii noului an școlar. La Liceul „Traian Vuia” din Craiova, Pr. Adrian Trifu, Consilier Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, și Pr. Aurel Greere, Parohul Bisericii „Maica Domnului” – Oota din Craiova, au rostit rugăciuni de binecuvântare. Evenimentul a reunit elevi, profesori, reprezentanți ai autorităților locale, alături de Prof. Carmen Oprea, Directorul Liceului.

Gabriela Firu

Foto: Ionuț Stanciu