Cursuri de perfecționare muzeograf în Mitropolia Olteniei

Evenimente

Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cursuri de perfecționare muzeograf. Pe 23 septembrie 2021, prima grupă de cursanți din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului în principal, și din Episcopia Slatinei și Romanaților, persoane cu studii superioare, în special din rândul personalului mănăstiresc care doresc să obțină o certificare în domeniul muzeal încep cursul de perfecționare. Pe lângă documentaţia personală obligatorie (acte personale, diplome), una dintre cerinţele de admitere este certificarea competențelor digitale (Certificat TIC – Tehnologia Informației și a Comunicării). În acest sens, evaluarea TIC a avut loc în data de 21 septembrie 2021, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova.

Cursul de muzeograf este autorizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale, ceea ce înseamnă că și certificatele de absolvire  pe care cursanții le vor primi odată cu absolvirea modulului sunt recunoscute de cele două ministere. De asemenea, absolvenții vor primi și un Supliment descriptiv în care vor fi recunoscute competențele profesionale dobândite la finalul cursului. Cursul de perfecționare se adresează personalului mănăstiresc, seminariilor și liceelor teologice și muzeelor din cadrul Mitropoliei Olteniei, dar nu numai. Totodată, cursul privește atât certificarea personalului din cadrul muzeelor, mai exact, a angajaților care nu dețin o diplomă, cât și a absolvenților de studii superioare cu preocupări în domeniul muzeologiei.

„Cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpresfințitului Părinte Mitropolit Irineu am început demersurile autorizării cursului de muzeograf în luna mai a acestui an. După ce cursul a fost autorizat de către Ministerele Muncii și Educației, pentru completarea dosarelor și a cerințelor, s‑a solicitat o certificare a competențelor TIC. De organizarea și de buna desfășurare a acestui curs TIC s-a ocupat Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Mehedinți. Astăzi, putem spune că, odată cu încheierea modului TIC, deschiderea cursului de muzeograf intră în linie dreaptă. Vreau să le mulțumesc, pe această cale, pentru onoranta colaborare și pentru profesionalismul cu care manageriază instituțiile pe care le conduc, Doamnei Stelescu Georgeta, director CRFPA Mehedinți și Doamnei Drăghici Mariana, director Consult Risc”, a declarat părintele diacon Vulcănescu Sorin-Grigore, responsabil cu organizarea și desfășurarea modulului de perfecționare.

În continuare, părintele Vulcănescu a prezentat principalele date ale cursului și obiectivele propuse: „Cursul este structurat în trei părți: teoretică, practică și evaluare. Formatorii cursului de perfecționare muzeograf sunt: domnul Ridiche Florin, directorul Muzeului Olteniei și domnul Dumitrescu Radu, șeful Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, persoane cu experiență bogată în domeniul Muzeologiei, doctori în științe istorice, cercetători științifici și specialiști recunoscuți în zona academică, în special, în domeniile Muzeologie, Istorie și Arheologie. În prima grupă sunt înscrise persoane cu o pregătire academică deosebită, cu studii în domenii ce variază de la Teologie, Artă Sacră și Psihologie, la Informatică, Matematică sau Finanțe. După ce prima grupă va încheia cursul în luna decembrie, vom începe modulul de perfecționare cu cea de-a doua grupă, cu participanții din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, în sesiunea din ianuarie‑martie 2022. Desigur, în funcție de numărul candidaților, vom prelungi desfășurarea modulului cu noi grupe de cursanți, deoarece cursul este, pe de o parte, în acord cu cerințele și rigorile academice contemporane, fiind bazat pe tematici, concepte și teorii moderne, iar pe de altă parte, costurile acestui curs sunt minime, net inferioare altor instituții care desfășoară acest tip de curs de perfecționare”.

La finalul evaluării competențelor digitale, Georgeta Stelescu, director CRFPA Mehedinți, a afirmat „A fost o onoare pentru instituția pe care o conduc să colaboreze cu Fundația Pastoral-Misionară «Sfântul Nicodim», din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. Suntem onorați că am fost aleși drept parteneri și colaboratori în acest proiect de perfecționare”.