Activităţi cu Grupul „Vestitorii Ortodoxiei” în Parohia Prapor

Evenimente

Parohia Prapor din judeţul Dolj a organizat în această perioadă o serie de activităţi recreative, educaţionale şi de catehizare, în cadrul Proiectului „Lumină din Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei. Proiectul a fost iniţiat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în anul 2020, de Sectorul Învă­ță­mânt, Activități cu tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei. Obiectivele principale ale proiectului sunt: pregătirea unui număr cât mai mare de preoţi în vederea aplicării unor metode eficiente de catehizare a tinerilor din parohile Arhiepiscopiei Craiovei; promovarea modelelor de colaborare preot – profesor de religie; înfiinţarea de grupuri de catehizare a tinerilor la nivel de parohie (grupuri de cateheză).

Părintele Gabriel Marinică, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Parohia Prapor, a înfiinţat în luna iunie Grupul „Vestitorii Ortodoxiei”, care a adunat până în prezent zeci de copii şi tineri. Printre activităţi se numără ateliere de pictură şi desen, întâlniri tematice, pelerinaje la mănăstiri, alături de o serie de reuniuni la care sunt invitaţi specialişti din diverse domenii de activitate.

„Proiectul acesta l-am implementat începând cu data de 27 iunie, când a avut loc prima întâlnire cu copiii. În prealabil le-am făcut o vizită la şcoală elevilor, i-am invitat la biserică, pentru a ne cunoaşte mai bine, i-am invitat într-un cerc al prieteniei, într-un cerc al iubirii. Copiii au înţeles, şi de-atunci, din 27 iunie, duminică de duminică, ne vedem, copiii vin din timpul Sfintei Liturghii, iar la finalul slujbei începe şi activitatea noastră. Comunitatea a primit cu drag acest proiect, această iniţiativă, şi pot să vă spun că la fiecare întâlnire sunt câţiva credincioşi care se ocupă de primirea micuţilor cu prăjituri, cu sucuri, adică permanent copiii observă că sunt primiţi la biserică cu braţele acestea deschise, primitoare, simt căldura, căldura unui grup important”, a subliniat Pr. Gabriel Marinică.

În cadrul activităţilor în care au fost implicaţi, copiii au aflat despre împărţirea spaţiului Bisericii, despre veşmintele preoţeşti, despre tradiţii şi au vizitat mănăstiri din Oltenia. „Am desfăşurat până acum activităţi deosebit de importante, ţinând cont şi de nevoile lor, şi de curiozitatea lor, aşa încât le-am prezentat de-a lungul timpului împărţirea spaţiului Bisericii, interiorul Bisericii, apoi le-am vorbit despre tradiţie, despre folclor, am avut-o la un moment dat invitată pe doamna Mihaela Jianu, o artistă consacrată în spaţiul nostru oltenesc, şi foarte frumos le-a vorbit. Atunci copiii au înţeles că întreaga viaţă a adultului nu este altceva decât o prelungire a copilăriei şi a jocurilor din copilărie. Veşmintele preoţeşti iarăşi le-au cunoscut, le-au văzut, le-au atins şi apoi le-au descris prin cuvinte, prin desene. Una dintre cele mai frumoase activităţi a fost de asemenea o vizită, un pelerinaj la trei mănăstiri deosebit de importante din Oltenia, o excursie care a fost sponsorizată integral de un bun domn din zona noastră, şi bine-nţeles proiectul are un impact deosebit de puternic câtă vreme noi, adulţii, preoţi, profesori şi toţi cei care pot să sprijine o astfel de iniţiativă înţeleg că atunci când ne facem mici cât copiii, îi putem ajuta pe ei să devină mari cât noi. Ei simt lucrul acesta şi bine-nţeles că răspund atenţiei noastre, iubirii noastre cu aceeaşi atenţie, iubire şi relaxare”, a adăugat Părintele Gabriel Marinică, coordonatorul Grupului „Vestitorii Ortodoxiei”.

Gabriela Firu