Mănăstirea Strâmba-Jiu îşi sărbătoreşte al doilea hram, „Acoperământul Maicii Domnului”

Evenimente

Mănăstirea Strâmba-Jiu din judeţul Gorj îşi sărbătoreşte vineri, 1 octombrie, al doilea hram, „Acoperământul Maicii Domnului”, zi în care va fi săvârşită slujba Sfintei Liturghii.

În mod concret, istoria sfintei mănăstiri s-a împlinit între anii 1518 şi 1519, de către membrii familiei Roşianu, boieri de viţă veche, renumiţi pe Valea Jiului. Datele existente nu menţionează însă prima formă în care s-a construit locaşul de închinare, dacă a fost din lemn sau zid. Cert este însă că, pe vremea domnitorului Mihai Viteazul, unul dintre urmaşii vechilor ctitori, logofătul Stoichiţă Roşianu a rezidit din temelie mănăstirea.

În anul 1724, în ziua de 8 noiembrie, chiliile şi acoperişul bisericii au fost măcinate complet de un incendiu. Restaurarea s-a făcut cu multă trudă, de monahii vieţuitori de aici, în frunte cu egumenul Mitrofan. Lucrări de restaurare s-au făcut şi în vremea Sfântului Calinic, pe când acesta era episcop la Râmnic. De asemenea, în timpul Mitropolitului Nestor Vornicescu se repară complet chiliile, se introduce apa curentă, se refac zidurile aferente de cutremur ale bisericii, se construieşte o anexă pentru gospodărie cu grajd, fânar, cameră şi se înlocuieşte acoperişul.

În prezent, stareța Mănăstirii cu hramurile „Sfânta Treime” şi „Acoperământul Maicii Domnului” este Monahia Marina Gligor, sub coordonarea căreia, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, s-au realizat cele mai importante lucrări de conservare-restaurare din istoria mănăstirii. Astfel, s-a consolidat și restaurant biserica mare (arhitectură și pictură), s-au construit corpuri de chilii și anexe, s-a construit Paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” în care se săvârșesc slujbele zilnice, s-a construit un altar de vară etc.