Mitropolitul Olteniei, 30 de ani de arhierie. Slujire arhierească de praznicul Sfinţilor Serghie şi Vah

Evenimente

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova şi-a sărbătorit ocrotitorii joi, 7 octombrie 2021, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah, ale căror moaşte le adăposteşte. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a fost felicitat de credincioşi, preoţi şi diaconi pentru cei 30 de ani de arhierie pe care i-a împlinit miercuri, 6 octombrie 2021.

Sărbătoarea Sfinţilor Serghie şi Vah a început de miercuri seară, 6 octombrie, prin slujba Vecerniei unită cu Litia şi prin tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane cu racla în care se află părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Sfinţilor Serghie şi Vah şi Sfintei Muceniţe Tatiana. În ziua praznicului, joi, 7 octombrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, care le-a împărtăşit credincioşilor cuvânt de învăţătură: „Ziua de astăzi, închinată Sfinţilor Serghie şi Vah, este un prilej deosebit pentru noi să ne reunim în Sfânta Biserică, la Sfânta Liturghie şi să aducem jertfa cea fără de sânge Mântuitorului Iisus Hristos, Tatălui Ceresc. Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah sunt ocrotitorii noştri, binefăcătorii noştri şi cei care îngrijesc de viaţa noastră, mijlocind pururea înaintea lui Dumnezeu. Înainte de sfârşitul mucenicesc al Sfinţilor Serghie şi Vah, ei au avut o viaţă exemplară, au împlinit cu fapta cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos. Sfinţii Mucenici au strălucit prin faptele lor, prin viaţa lor curată, prin post şi rugăciune, prin milostenie. S-au apropiat atât de mult de Dumnezeu, încât s-au învrednicit de cununa martirică”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

Înaltpreasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşi să stăruiască în rugăciune, pentru ca aceasta să fie bineprimită de Dumnezeu. „Dacă Dumnezeu este în noi, niciun rău nu se va atinge de sufletele şi de trupurile noastre, însă avem nevoie de multă stăruinţă în rugăciune. Dacă nu stăruim în rugăciune, vrăjmaşul nu va pleca de la noi. Rugăciunea este primită numai atunci când mintea noastră se uneşte cu Dumnezeu şi se uneşte cu inima noastră, pentru ca mintea să simtă această căldură a inimii, această fierbinţeală a Duhului Sfânt. Atunci rugăciunea este bineprimită şi, în momentul acela, lacrimile rugăciunii vin repede, pentru că ele sunt legate de întreaga simţire a noastră şi de făptura noastră, de firea noastră. Să-i rugăm pe Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah să fie permanent mijlocitori înaintea lui Dumnezeu pentru noi. Să-i rugăm să ne ferească de toată primejdia, de toată boala, suferinţa, să-i rugăm să ne înveţe ca şi noi să ne păzim de suferinţe, de boli”, a adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Anițescu Theodor Constantin a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii Mănăstirii „Sfântul Ilie”, Protopopiatul Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.

La finalul slujbei, Părintele Arhimandrit Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, i-a urat Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu din partea preoţilor, diaconilor şi credincioşilor, un călduros „La mulţi ani!”, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de arhierie. De asemenea, Părintele Arhimandrit a menţionat grija deosebită a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu pentru cultul celor doi Sfinţi Ocrotitori ai Craiovei.

„Ne alăturăm şi noi celor care v-au felicitat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la primirea harului arhieriei. Plinătatea harică pe care aţi primit-o s-a revărsat în decursul acestor 30 de ani, trei decenii pe care le putem împărţi în trei decade: primii zece ani, ani de ucenicie pe lângă arhiereii pe lângă care aţi slujit, ani în care aţi fost ctitorul Facultăţii de Teologie din Craiova, ani în care v-aţi desăvârşit şi studiile de Drept la Universitatea din Craiova. A doua decadă, cea de Profesor Universitar la Facultatea de Teologie din Craiova, de Doctor în Drept al Universităţii din Craiova, şi încununată această decadă cu alegerea şi investirea Înaltpreasfinţiei Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit a toată Oltenia. Iar în cea de-a treia decadă aţi primit şi titlul academic de membru al Academiei Române şi v-aţi dedicat întru totul ctitoririi acestui mare aşezământ, care este Arhiepiscopia Craiovei şi Mitropolia Olteniei”, a evidenţiat Pr. Arhim. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dumitru” din Craiova.

Mitropolitul Olteniei, trei decenii de arhierie

Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a urmat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1975-1980) și la Institutul Teologic din București (1981-1985).

Între 1985-1986 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Patrologie, la Institutul Teologic din București, continuate (specializarea Teologie Dogmatică) la Institutul „Saint Serge” din Paris (1987-1990); între 1986-1987 urmează cursuri de limbă și literatură franceză, la Facultatea de Litere din Grenoble; între 1989-1990, cursuri de limbă engleză la Londra, iar între 1990-1991, cursuri de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur, Ierusalim.

În perioada 2002-2005 urmează cursurile de doctorat, specialitatea Drept civil, la Facultatea de Drept din Craiova, titlul de doctor în 2005 cu teza „Raportul dintre preceptele morale creștine și normele juridice”. În 1985 s-a călugărit la Mănăstirea Frăsinei; hirotonit ierodiacon (1985) și ieromonah (1986). Între 1990-1991 a fost profesor de Istoria Bisericii Universale la Institutul „Saint Serge” din Paris; între 1992-1994, profesor de „Istoria culturii și civilizației bizantine” la Facultatea de Teologie din Craiova; din 1994, profesor de „Teologie Dogmatică” și „Teologie Morală” la aceeași facultate (titular din 1997). Între 1999-2001, profesor de „Teologie Morală” la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu. În 2004 a fost ales șef de catedră (Sistematică-Practică) la Facultatea de Teologie din Craiova, iar în 2008, decan al aceleiași Facultăți.

În data de 06 septembrie 1991, Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar la Episcopia Râmnicului, fiind hirotonit în 06 octombrie, același an, cu numele de Slătineanul. În data de 08 iulie 2008 a fost ales Mitropolit al Olteniei, fiind înscăunat în 27 iulie, același an.

Gabriela Firu

Foto: Ionuţ Stanciu