Hramul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova

Evenimente

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova se pregăteşte de hram. Praznicul mare al celui mai important locaş de închinare din Cetatea Băniei va începe de luni seara, 25 octombrie. La ora 17.00 va fi săvârșită de un sobor de preoți Vecernica unită cu Litia, urmată de procesiunea împrejurul Catedralei cu racla cu moaştele Sfinţilor Nifon, Serghie, Vah și Tatiana.

Marți, 26 octombrie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Ocrotitorul Catedralei Mitropolitane și al Cetății Băniei, va fi săvârșit Acatistul Sfântului Dimitrie. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei vor fi dăruite pachete cu alimente persoanelor aflate în nevoie. În ziua praznicului, Asociația Studenților Creștin – Ortodocși Români (ASCOR), filiala Craiova, își sărbătorește Ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În organizarea evenimentului sărbătoririi Sfântului Dimitrie sunt implicați membrii ASCOR Craiova, care vor participa totodată la programul liturgic închinat Sfântului Ocrotitor al Catedralei Mitropolitane.

Catedrala Mitropolitană din Cetatea Băniei poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care este şi Ocrotitorul municipiului Craiova. Este ctitorie a boierilor Craioveşti, întâia confirmare documentară din anul 1645 menționând-o ca “Biserica Domnească de Craiova”.

A fost rezidită din temelii în anul 1651 de Matei Basarab, ulterior reparată de fostul mare armaş Petru Obedeanu în 1690, de fiul sau, stolnicul Constantim Obedeanu, în 1724. Din 1765 devine metoc al Episcopiei Râmnicului. Este închisă în 1849 şi rămâne în ruină până la 1889. Cu sprijinul regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, a fost rezidită din temelii între anii 1889 – 1893.

Sfinţirea a avut loc la 16 octombrie 1893, sub păstoria Episcopului Vartolomei al Râmnicului-Noul Severin. Catedrala adăposteste moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, ale Sfinţilor Serghie, Vah şi Tatiana diaconiţa. Pe lângă Catedrală a funcţionat cea mai veche şcoală din Oltenia (dupa N.Iorga), Şcoala de preoţi şi dascăli.

Gabriela Firu