În ziua de marți, 26 octombrie, Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova și-a sărbătorit Ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Momentele liturgice speciale au început luni, 25 octombrie, la ora 17.00, prin săvârșirea Vecerniei unită cu Litia, urmată de procesiunea împrejurul Catedralei cu racla în care se află moaștele Sfinților Nifon, Serghie, Vah și Tatiana. De asemenea, cu prilejul hramului, în procesiune a fost purtată și o mica raclă cu o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, primită de Catedrala Mitropolitană, sfânt odor care va rămâne spre cinstire și închinare în acest sfânt locaș. În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Ocrotitorul Catedralei Mitropolitane și al Cetății Băniei, a fost săvârșit Acatistul Sfântului, urmat de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii a primit hirotonia întru preot diaconul Alexandru Zidaru, pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Craiova, Protoieria Craiova Nord.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre modelul de credință și de viețuire al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. „Păzind poruncile lui Dumnezeu și rugându-se permanent, a dobândit puterea Duhului Sfânt, și din aluatul obișnuit a devenit pâine a Mântuitorului Iisus Hristos, a devenit pâinea jertfei, prescură pentru Sfânta Liturghie. Și, dacă a purtat în mâinile sale Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, s-a împărtășit cu El, prin această mucenicie el însuși a devenit Euharistie, căci pe trupurile Sfinților Mucenici, deseori, în temnițele romane, unde erau închiși Sfinții Mucenici, pe piepturile lor se săvârșea Sfânta Liturghie. Și, într-adevăr, din acest trup pământesc a devenit trup ceresc. Duhul Sfânt, pătrunzând în încheieturile Sfântului Dimitrie, a pătruns în el și a aflat loc al odihnei lui Dumnezeu, căci în trupurile Sfinților Dumnezeu se odihnește. Cu adevărat Duhul Sfânt a alcătuit frumoasa icoană a Sfântului, pentru că noi ne silim, ne ostenim, iar Cel care înfrumusețează viața noastră este Duhul lui Dumnezeu, Cel care luminează chipul nostru, și cu culorile luminoase ale Duhului El alcătuiește icoana noastră, în așa fel încât întotdeauna în bisericile noastre avem pe sfinți înconjurați de lumină, de căldură și de frumusețe cerească. Ei sunt aceia care gustă încă de pe pământ bucuriile și bunătățile cerești, pe care le dobândesc deplin în Împărăția lui Dumnezeu. Acolo Îl vom vedea față către față și bucuria noastră va fi deplină, pentru că sfinții sunt permanent în comuniune cu Dumnezeu de iubire și în același timp sunt pătrunși de puterea dumnezeiască. Iar lumina caută întotdeauna să pătrundă în interiorul omului care Îl caută pe Dumnezeu. Și cu cât Îl căutăm pe Dumnezeu, cu atât este mai multă lumină, cu atât este mai multă energie în noi, cu atât este mai multă slavă în noi”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
Înaltpreasfinția Sa a exprimat totodată și purtarea de grijă a Sfântului, de care avem nevoie în special în această perioadă. „Sfântul Dimitrie este considerat Izvorâtorul de Mir nu pentru faptul că vrea să arate Dumnezeu prin el că este sfânt, ci pentru că noi avem trebuință de rugăciunile lui. Căci mirul înseamnă rugăciune, har, milostenie, milă și iubire. Ori de câte ori ne rugăm Sfântului Dimitrie, avem această bucurie de a primi de la el toate darurile lui Dumnezeu, căci Milostivul nu numai El ne dăruiește harul, adică puterea, binecuvântarea, sfințenia, ci și Sfinții dăruiesc, căci în lumea aceasta ei au agonisit această energie dumnezeiască și, bine-nțeles că după ce trec de aici în viața veșnică, ne împărtășesc de această putere cerească ce vine din Mântuitorul Iisus Hristos. Așadar, Sfântul Dimitrie întotdeauna este gata pregătit să ne ajute, așa cum îl vedem în sfânta icoană, este în mișcare, el este în acțiune, este în lucrare, ca să vină în ajutorul nostru și noi să-l primim întotdeauna. Și noi, prin rugăciunile de la Vecernie și Priveghere, și cea din ziua hramului, l-am chemat pe Sfântul Dimitrie să vină la noi, pentru că, într-adevăr, avem nevoie de el. Avem nevoie de el în tot timpul, dar mai ales astăzi, în zilele noastre, când suntem tulburați de atâtea necazuri și atâtea suferințe”, a transmis în cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
Gabriela Firu
Foto: Ionuț Stanciu