Praznicul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în judeţul Gorj

Evenimente

Praznicul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost sărbătorit în mod deosebit de credincioşii din judeţul Gorj. Mai multe locaşuri sfinte şi-au cinstit Ocrotitorul spiritual marţi, 26 octombrie, în zi de hram. Astfel, printre bisericile care poartă hramul Marelui Mucenic din Tesalonic se numără: Biserica „Sfântul Dumitru” din localitatea Hurezani, Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, Biserica ce poartă hramururile „Sfântul Nicolae”, „Sfântul Dumitru” şi „Sfinţii Împăraţi” din comuna Prigoria, Biserica din localitatea Zăicoiu, comuna Dănciuleşti, Biserica din Parohia Piscoiu, comuna Stejari, bisericile din localităţile Boia şi Vidin, comuna Jupâneşti.

În Protoieria Târgu Jiu Sud, hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a fost sărbătorit de mai multe biserici, printre care amintim: Biserica de lemn din localitatea Corneşti, comuna Băleşti, Biserica de lemn din satul Valea Mânăstirii, comuna Cătunele, Biserica din satul Scoruşu, comuna Borăscu şi sfântul locaş din comuna Văgiuleşti. De asemenea, marţi a fost zi de hram şi pentru Biserica de lemn a localităţii  Schela, Protoieria Târgu-Jiu Nord. În reşedinţa judeţului Gorj există şi un sfânt lăcaş care marţi, 26 octombrie, a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia hramului: Biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din cartierul Petreşti (Vărsături) al municipiului Târgu Jiu.

Mânăstirea Cămărăşeasca din oraşul Târgu Cărbuneşti a sărbătorit cel de-al doilea hram, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Veche mânăstire din zona Olteniei, ea a fost ctitorită în jurul anului 1780 de către polcovnicul Mihail Colţescu, în timpul voievodului Alexandru Ipsilanti. Are o singură turlă aşezată deasupra pronaosului, acest aspect fiind de fapt o caracteristică a sfârşitului de secol XVII în arhitectura bisericească românească. După 1989, viaţa monahală a fost reluată în această sfântă mânăstire, o dată cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1994, prin osteneala şi purtarea de grijă a vrednicului de pomenire ÎPS Părinte Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei de la acea vreme. Pe lângă hramul ,,Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul“, Biserica Mânăstirii Cămărăşeasca se află şi sub ocrotirea binecuvântată a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În anul 2011, în curtea lăcaşului de cult a fost strămutată din satul Pojogeni, comuna Copăcioasa, o biserică de lemn deosebită, monument istoric de la anul 1730. În biserica cinstitului aşezământ monahal se află părticele din moaştele mai multor sfinţi cuvioşi, ierarhi şi mucenici, precum şi bucată din lemnul stejarului de la Mamvri.

                                                                                                                 Marius Stochiţoiu