Sprijin pentru persoanele fără adăpost în cadrul Centrului Social de Urgenţă „Sfântul Vasile” din Craiova

Evenimente

Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” al Asociaţiei Vasiliada, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, este pregătit şi în acest an pentru a găzdui în sezonul rece persoane aflate în situaţii de risc. Părintele Coordonator al aşezământului social, Arhid. Sorin Pârvănescu, a subliniat că au fost luate toate măsurile impuse de pandemie în această perioadă, că starea de sănătate a beneficiarilor este îndeaproape monitorizată iar personalul aplică cu stricteţe măsurile sanitare specifice.

Servicii de consiliere spirituală, socială şi psihologică

„În prezent, în cadrul Centrului sunt cazate 41 de persoane. Cu siguranţă, în această perioadă care urmează, solicitările vor creşte. Ca în fiecare an, încercăm să facem faţă cât se poate de bine situaţiei, să primim persoane fără adăpost, respectând cu stricteţe măsurile sanitare”, a precizat Arhid. Sorin Pârvănescu, Coordonatorul Centrului Social „Sfântul Vasile”, care detaliază criteriile de înscriere în cadrul asezământului social din Craiova.

„Persoanele care pot fi acceptate în Centru sunt persoane care fac dovada că nu mai au nicio locuinţă, persoane care locuiesc de o perioadă îndelungată de timp în stradă, persoane care se află în imposibilitatea de a-şi asigura traiul zilnic, nu mai au niciun venit şi sunt în situaţia de excludere socio – profesională de mai mult timp. Avem de asemenea porţile deschise şi pentru persoane victime ale violenţei domestice care, de-a lungul timpului, şi-au găsit adăpostul în Centrul nostru, sunt tineri post-instituţionalizaţi care, după încheierea perioadei în care aceştia îşi găsesc sprijinul şi adăpostul în cadrul centrelor de stat, ajung să nu mai aibă un loc de muncă, ajung să devină persoane fără adăpost, persoane care de asemenea sunt sprijinite prin integrarea în cadrul Centrului nostru şi prin căutarea unui loc de muncă, prin sprijinirea a tot ceea ce înseamnă suport psihologic, suport emoţional, suport spiritual, suport social. Sunt persoane care de asemenea vin în cadrul Centrului nostru, neavând absolut niciun act. Drumul nostru de aici începe, în a le identifica locaţia de unde vin aceştia, în a le întocmi documentele de identitate şi de stare civilă, ca punct de plecare în integrarea socio-profesională a lor”, a precizat Părintele Arhid. Sorin Pârvănescu.

În cadrul Centrului au beneficiat de servicii sociale, psihologice şi spirituale persoane aflate în situaţii de risc, cu vârsta de peste 18 ani, fiind acceptaţi copii doar însoţiţi de părinţi. „De-a lungul timpului, am oferit sprijin pentru familii aflate în situaţii de criză, oameni care au pierdut locuinţele, mame abuzate împreună cu copiii acestora au ajuns în Centrul nostru şi au avut un punct de plecare şi de reorientare în viaţă, au fost ajutaţi tinerii post-instituţionalizaţi, persoane în vârstă care au fost în imposibilitatea de a se mai descurca singuri. Sunt poveşti triste de cele mai multe ori, în cadrul Centrului nostru, poveşti care te îndeamnă la iubirea aproapelui, poveşti care te îndeamnă să întinzi o mână de ajutor, iar rolul nostru acesta este, de a oferi sprijin persoanelor din diferite categorii sociale care vin la noi la centru şi care ne solicită ajutorul pentru a trece mai uşor peste această perioadă. De asemenea, persoane care au fost cu un anumit grad de dependenţă, persoane cu dizabilităţi, persoane care au fost, din cauza adicţiilor, într-o stare destul de avansată de excludere socială, acestea toate au fost ajutate pentru a urma un drum spre o viaţă normală”, a adăugat Coordonatorul Centrului Social de Urgenţă „Sfântul Vasile”.

Vizită la Muzeul Olteniei

Părintele Arhid. Pârvănescu descrie în continuare condiţiile în care multe persoane trăiesc, înainte de a deveni beneficiari ai Centrului, şi povesteşte cum viaţa acestora se schimbă, din momentul în care sunt luaţi în grija specialiştilor aşezământului. „În cadrul Centrului nostru sunt desfăşurate, pe lângă activităţile de consiliere spirituală, consiliere psihologică şi consiliere socială, diverse activităţi cu scopul de a-i scoate din starea psiho-emoţională destul de grea în care se află, activităţi care sunt menite să le ofere încredere în propriile forţe, activităţi care îi ajută se se reintegreze socio-profesional. În urmă cu câteva săptămâni, ca de altfel în fiecare an, în perioada aceasta, pe 10 octombrie, marcăm Ziua Internaţională a Persoanelor fără Adăpost. Anul acesta am marcat-o prin organizarea unei vizite de către beneficiarii Centrului în cadrul Muzeului Olteniei, Secţia Ştiinţele Naturii. Această activitate a avut ca scop îmbogăţirea cunoştinţelor generale şi totodată cunoaşterea unor noţiuni de bază referitoare la Univers şi Sistemul nostru solar”, a menţionat Părintele Arhid. Sorin Pârvănescu.

Printre activităţile desfăşurate frecvent de specialişti în cadrul Centrului sunt activităţi de terapie ocupaţională, activităţi pentru dezvoltarea abilităţilor de relaţionare, educaţie pentru sănătate în privinţa adoptării unui stil alimentar şi de viaţă echilibrat, în scopul integrării socio-profesionale a acestora. „Oferim mai multe tipuri de consiliere, iar consilierea spirituală ocupă un loc aparte. Prin această consiliere spirituală, beneficiarii noştri descoperă vindecarea sufletului prin renunţarea la greşeli sau la deprinderi ce contravin cu legea dumnezeiască. Întreaga consiliere spirituală este orientată spre această idee de curăţire lăuntrică şi acordă tuturor problemelor pe care le au rolul de oportunitate spre îndreptare, ajutându-i pe aceştia să înţeleagă sensul lor real, sensul lor de persoane care pot fi reintegrate, de persoane care aparţin Bisericii noastre, persoane care sunt acceptate exact în situaţia în care se află. Aceste persoane care frecventează şedinţele de consiliere spirituală tind să dezvolte trăsături de personalitate armonioase, echilibru în fiinţa lor şi în modul de organizare a acestora. În cadrul acestor şedinţe se urmăreşte întărirea încrederii în Dumnezeu ca punct de plecare pentru integrarea socială. Îi ajutăm să depăşească situaţia de criză în care se află prin oferirea unor modele. Aceste şedinţe au loc ori de câte ori simţim că aceste persoane îşi doresc să se apropie mai mult de Dumnezeu şi doresc să cunoască din tainele credinţei”, a detaliat părintele Arhid. Sorin Pârvănescu, Coordonatorul Centrului Social de Urgenţă „Sfântul Vasile”.

Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost “Sfântul Vasile” din Craiova funcţionează în baza unui parteneriat viabil între Consiliul Local Municipal Craiova, prin Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Craiova, şi Arhiepiscopia Craiovei.

Gabriela Firu