Praznicul Sfântului Ioan cel Milostiv la Biserica Postelnicu Fir din Craiova

Evenimente

Sfântul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, a fost prăznuit în mod deosebit vineri, 12 noiembrie, la Biserica Postelnicu Fir din Craiova, care adăposteşte racla cu mâna Sfântului. Cu acest prilej, în ziua hramului sfântului lăcaş, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, alături de Părintele Protopop Grigore Vulcănescu, Parohul Bisericii. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit alături de preoţii de la Biserica Postelnicu Fir Arhim. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, coordonat de Prof. dr. Victor Şapcă.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii acestei biserici, trecuţi la Domnul.

La final, Părintele Arhim. Vladimir Dărângă a transmis credincioşilor mesajul de binecuvântare şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu pentru credincioşii şi preoţii acestei Parohii. În continuare, Părintele Arhim. Vladimir Dărângă a enumerat câteva date despre istoricul sfântului locaş.

„Cu bucurie ne întâlnim cu toţii aici, în această minunată biserică, să săvârşim Sfânta Liturghie de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi Sfântului său ales, Ioan cel Milostiv, care de 230 de ani ocroteşte cu sfânta sa mână această biserică ridicată în Craiova veacului al XVIII-lea de binecredinciosul creştin Zamfir Postelnicul împreună cu familia şi urmaşii săi, care a dat numele acestei biserici cunoscute în acest cartier ca fiind Biserica Postelnicu Fir, Fir de la Zamfir, şi întregului cartier. Această minunată biserică dăinuieşte de mai bine de 250 de ani aici, în pământul oltean, şi are bucuria de a fi singura biserică din Craiova care a avut sfinte moaşte ce a ocrotit Biserica şi cartierul şi întreaga Oltenie timp de mai mult de 150 de ani, până în anul 1940, când în Craiova, la Catedrala Mitropolitană, au fost aduse moaştele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ale Sfintei Muceniţe Tatiana şi ale Sfinţilor Serghie şi Vah de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Firmilian al Olteniei. Aducem astăzi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, care vă transmite binecuvântările sale şi faptul că permanent vă poartă în rugăciunile sale”, a transmis credincioşilor Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Craiova, delegat din partea Arhiepiscopiei Craiovei să participe la săvârşirea Sfintei Liturghii la Biserica Postelnicu Fir.

În continuare, Părintele Eclesiarh Vladimir Dărângă a subliniat că „Sfinţii sunt lăcaşuri ale Sfintei Treimi” şi a scos în evidenţă dragostea Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.

„Sfinţii se pot asemăna îngerilor pentru că ei, mai înainte de toate şi mai presus de orice, au avut dragoste faţă de Dumnezeu, pe care şi-au exprimat-o prin dragostea pe care au avut-o asupra aproapelui lor. Sfinţii sunt lăcaşuri ale Sfintei Treimi, de aceea în icoane îi vedem pe sfinţi purtând aureolă, întreg trupul lor iradiază această lumină lăuntrică, care este lumina dumnezeirii ce sălăşluieşte întru ei. De aceea sfinţii şi trupurile lor s-au învrednicit a face minuni, pentru că Dumnezeu sălăşluieşte în ei, a găsit în ei inima cea curată pe care Dumnezeu nu o urgiseşte. Suntem bucuroşi că în această biserică se găseşte de 230 de ani mâna Sfântului Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, mâna aceasta cu care el a dăruit până la sfârşitul vieţii sale. Şi, chiar dacă a trăit în urmă cu 1600 de ani, anul trecut s-au împlinit 1600 de ani de la trecerea lui la Domnul, exemplul lui, minunile pe care le-a făcut şi pe care le face în continuare, care sunt consemnate în viaţa sa şi în sinaxarul său ne dovedesc dragostea neţărmurită pe care Sfântul Ioan cel Milostiv a avut-o faţă de Dumnezeu, reflectată în dragostea pe care a avut-o faţă de aproapele său”, a completat Părintele Arhim. Vladimir Dărângă.

La final, Părintele Protopop Grigore Vulcănescu a mulţumit pentru binecuvântări şi a oferit celor prezenţi, din partea Parohiei Postelnicu Fir, mai multe pachete cu alimente.

Gabriela Firu