Concursul Naţional Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”, lansat în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în Arhiepiscopia Craiovei a fost lansat Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”. Evenimentul s-a desfăşurat în sistem online, la întâlnirea organizată de către Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare participând preoţii desemnaţi pentru implementarea proiectului. Astfel, coordonatorii Concursului Naţional la nivelul protoieriilor din Arhiepiscopia Craiovei: Pr. Florin Mihail – Protoieria Craiova Sud, Pr. Vlăducu Viorel – Protoieria Craiova Nord, Pr. Peptușel Irinel – Protoieria Băilești, Pr. Popescu Ovidiu – Protoieria Târgu-Jiu Sud, Pr. Cruceru Valerian – Protoieria Târgu-Jiu Nord, Pr. Șuncă Mihalache – Protoieria Târgu Cărbunești au stabilit împreună cu reprezentanţii Sectorului Învăţământ calendarul Concursului şi principalele coordonate ale desfăşurării acestuia.

Concursul este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul Teologic – Educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Tematicile Concursului Catehetic Naţional „Rugăciunea în viaţa mea” oferă grupurilor catehetice şi coordonatorilor posibilitatea unor frumoase experienţe de iubire, comuniune şi împreună slujire care pot fi fundamentul unei convertiri profunde la viaţa eclesială, viaţă marcată de iubirea ce izvorăşte rugăciunea de laudă, de mulţumire, de recunoştinţă şi de cerere a ajutorului dumnezeiesc pentru persoanele dăruite de Dumnezeu prin iubire. Biserica are menirea să împletească activităţile catehetice şi omiletice cu experienţe duhovniceşti, care hrănesc rugăciunea particulară şi comunitară. Concursul Naţional Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea” va evidenţia rolul, importanţa şi necesitatea rugăciunii ca legătură şi vorbirea cu Dumnezeu şi cu aproapele, liant între membrii Bisericii şi condiţie în urcuşul duhovnicesc.

Concursul se adresează copiilor, preoţilor, profesorilor de Religie/de altă disciplină implicaţi în Programul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” şi altor educatori creştini din ţară şi din diaspora. La concurs se pot înscrie grupurile catehetice parohiale, sub coordonarea unui preot, ajutat de un profesor de Religie/de altă disciplină. Un grup catehetic va avea maximum trei coordonatori. Din grupurile catehetice pot face parte elevi din învăţământul preuniversitar (7-18 ani), indiferent de număr. Grupul catehetic format la nivelul parohiei va elabora un proiect, care va fi implementat în întregime de către grup. Grupurile înscrise în concurs trebuie să aparţină unei parohii.

„Anul 2022 a fost declarat de către Sfântul Sinod Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Din acest motiv, și titlul Concursului Național Catehetic, «Rugăciunea în viața mea», este în concordanță cu tematica anului viitor, pornind de la cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul: «Rugăciunea este oxigenul sufletului». Scopul acestei ediții este să cultive relația de comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele prin rugăciune și să accentueze rolul și necesitatea acesteia în viața Bisericii și a credincioșilor. Concursul se află la cea de a 13-a ediție și își propune, în acest an, să aducă la zi conceptul concursului și să evalueze totodată contribuția și creația preoților coordonatori de la nivelul parohiilor. Astfel, noul concept propune preoților susținerea unui număr de cinci cateheze cu tema anului omagial, «Rugăciunea în viața mea», și un număr de cinci activități, pe aceeași temă, împreună cu grupul parohial de tineri. Un element de noutate este invitarea eparhiilor din diaspora să se alăture eparhiilor din țară, să se înscrie și să participe la acest concurs. În final, ne dorim ca acest concurs catehetic să își atingă obiectivele, să cultive darurile cu care tinerii sunt înzestrați de Dumnezeu și să producă efectele așteptate, atât în viața lor personală, cât și în viața Bisericii”, a subliniat Pr. Ştefan Bărbulescu, Inspector în cadrul Sectorului Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.

Gabriela Firu