1 Decembrie, sărbătorit de tinerii Grupurilor parohiale din cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină”

Evenimente

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod tradițional de Grupurile parohiale de tineri din cadrul Proiectului „Lumină din Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei. Proiectul catehetic se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, scopul principal al proiectului fiind de a dezvolta activitățile parohiale cu implicarea tinerilor din Arhiepiscopia Craiovei.

Cu prilejul sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, tinerii, coordonaţi de preoţi alături de cadre didactice, au desfăşurat o serie de programe cultural – artistice, au recitat poezii, au interpretat cântece patriotice, au depus coroane la Monumentul Eroilor şi au participat la slujbele de Te Deum, săvârşite de preoţi.

Preoţii din Arhiepiscopia Craiovei şi Mitropolia Olteniei au săvârşi slujbe de Te Deum, iar preoţii din cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină” au organizat activităţi specifice pentru acest moment comemorativ. Astfel, mai mulţi preoţi i-au implicat pe copii şi tineri în desfăşurarea de programe culturale şi artistice, în care s-au evidenţiat poeziile şi cântecele patriotice. Amintim astfel pe Pr. Șuncă Mihalache, din Parohia Albeni, care  a organizat un concert de cântece patriotice, Pr. Vulpe Adrian din Parohia „Sfântul Antim Ivireanul” a săvârşit o slujbă de Te Deum, cât şi de mulțumire pentru cuplurile din parohie care au împlinit 50 de ani de căsătorie, Pr. Marian Hantea, din Parohia Filiași I, Pr. Ovidiu Diaconu, din Parohia Zănoaga, au săvârșit slujba de Te Deum și au organizat concerte de cântece patriotice. Pr. Viorel Vlăducu, din Parohia „Ziua Crucii”, Pr. Cosmin Dorobăț, din Parohia „Sfinții Brâncoveni” și Pr. Nicolae Constantin de la Parohia „Sfântul Calinic de la Cernica” i-au implicat pe copii şi tineri în susţinerea de concerte reprezentative pentru acest moment, în mijlocul credincioşilor prezenţi la sfintele locaşe. De asemenea, în Parohia Unirea I, Părintele Ilie Boată a depus coroană de flori la Monumentul Eroilor, a săvârșit slujba de Parastas, iar Tinerii Buneivestiri au intonat cântece patriotice. Părintele Cătălin Glăvan, din Parohia Moţăţei I, a organizat un concert special pentru această zi, împreună cu Ansamblul „Hora Moțățeiului”, atât în Parohia Moțăței, cât și la Biserica „Sfântul Calinic” din Craiova. Coroane de flori au fost depuse la Monumentul Eroilor şi de tinerii din Parohia Dăbuleni III.

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în cadrul Asociației Studenților Creștin – Ortodocși Români (ASCOR), filiala Craiova. Tinerii ASCOR Craiova au organizat, împreună cu părintele coordonator Adrian Milă, pomenirea eroilor naționali, în cadrul unui Parastas săvârșit la Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Treime”. Ziua dedicată Marii Unirii s-a încheiat printr-o întâlnire educativă desfăşurată la sediul ASCOR Craiova, fiind coordonată de Părintele Profesor Manea Emil.

Gabriela Firu