Ziua Naţională a României, marcată în învăţământul teologic din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova şi Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu au marcat Ziua Naţională a României printr-o serie de activităţi cultural – artistice, desfăşurate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Cu acest prilej, Seminarul Teologic a organizat un program artistic, în sistem online, la care au participat elevii şi cadrele didactice, alături de Arhid. Prof. Adrian Lupu, Consilier al Sectorului Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.

În cadrul evenimentului, mai mulţi elevi au recitat poezii, precum „Scrisoarea a III-a” de Mihai Eminescu, recitată de elevul Lăzărică Teodor Marian, „Peneş Curcanul” de Vasile Alecsandri, recitată de elevul Mihart Darius Valentin, „La Patrie” de Alexandru Sihleanu, recitată de Frăţilă Nicolae Dan, „Sus inima” de George Coşbuc şi „Patriei mele” de Andrei Bârseanu, recitate de elevii Ianoşi Iulian şi Teiu Darius, „Eroii” de George Chirilă, recitată de elevul Guran Cristian, „Patria română” de George Coşbuc, recitată de elevul Prună Laurenţiu, „Cântec” de George Coşbuc, recitată de Iftimov Bogdan. În continuare, Pr. Diac. Prof. Dr. Manea Emil a vorbit despre importanţa Unirii de la 1918. Programul a continuat cu melodiile: „Nu plânge, Maică Românie!”, interpretată de Prof. lect. univ. dr. Victor Şapcă şi „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”, interpretată de elevul Gheorghe Denis.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova a avut loc un eveniment deosebit de important pentru identitatea noastră naţională, anume elevii şi profesorii s-au unit într-o sărbătoare a românismului şi a celebrării a ceea ce înseamnă să fii astăzi român. Profesorii şi-au adus aportul, ca şi elevii deopotrivă, recitând poezii, intonând cântece patriotice şi mai ales am încercat să imprimăm şi să educăm elevii noştri în spiritul patriotic. Elevii au intonat cântece patriotice, au recitat poezii, profesorii au venit la rândul lor cu elemente de patriotism, ne-am adunat cu toţii sub aripa frumoasă a Seminarului Teologic şi am reuşit să oferim o mică lecţie de ceea ce înseamnă a fi român. Organizăm astfel de evenimente de câte ori este nevoie prin educaţia pe care o oferim în seminariile teologice şi în şcolile vocaţional-teologice, de câte ori este nevoie să redescoperim cu adevărat ceea ce înseamnă a fi român, iar a fi român cu adevărat înseamnă a fi un om ancorat într-un cod de valori sacre pentru acest neam”, a subliniat Arhidiac. Prof. Ionuţ Pătularu, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.

1 Decembrie, în cadrul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” 

În cadrul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, profesorii și elevii au sărbătorit Ziua Națională a României în zilele de 25 şi 26 noiembrie, printr-o serie de evenimente cultural-artistice în care au fost rememorate evenimentele istorice de la 1 Decembrie 1918.

Astfel, în data de 25 noiembrie, elevii ciclului primar și gimnazial au susținut un întreg recital de cântece și poezii, totul culminând cu Hora Unirii. Cadrele didactice: Oproiu Adina, Dobroiu Laura, Andrei Violeta, Novăcianu Mihaela și Mihăilescu Ana i-au pregătit pe elevi pentru a conștientiza importanța acestui mare eveniment. De asemenea, elevii ciclului liceal au pregătit un moment artistic coordonat de Dna. Prof. Claudia Arsenie, Dna. Prof. Doina Marica și Dna. Prof. Claudia Alexandrescu. Manifestarea a fost deschisă de Corul Liceului Teologic care, sub îndrumarea Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, a intonat Imnul Național, precum și o suită de cântece patriotice și folclorice.

După cuvântul de deschidere rostit de Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu și Pr. Prof. Cristinel Manole Raica, directorii Liceului Teologic, a urmat o prezentare susținută de Dna. Oana Cârstea, profesoară de Istorie la Liceul Teologic. Evenimentul a mai cuprins numeroase poezii, scenete de teatru și un moment muzical în finalul manifestării, coordonat de Dna. Angelica Mirea, profesoară de Educație muzicală.

În ziua următoare, 26 noiembrie, și-au dat concursul elevii de la grădinița liceului, care, sub coordonarea doamnelor Prof. înv. primar Elena Spânu, Alexandra Avram, Florica Bucălae, Liliana Geamănu, Maria Octavia Stan, Dana Vezure și Lidia Popescu au realizat un program artistic deosebit. Din program nu au lipsit cântecele și poeziile patriotice, scenetele de teatru precum și atelierele în care elevii au confecționat drapele, măști tricolore precum și multe alte obiecte reprezentative pentru Ziua Națională.

În cadrul acestor evenimente, Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu și Pr. Prof. Cristinel Manole Raica, directorii Liceului Teologic, au încercat să evidenţieze, în cuvântările lor, dimensiunea istorică și socială a evenimentului. „Ziua de 1 Decembrie cuprinde în sine o întreagă genealogie a faptelor neamului românesc. În această zi, toată suflarea românească, din toate locurile, își amintește de sacrificiul făcut de eroii neamului românesc pentru ca noi să fim azi, laolaltă, între granițele a ceea ce a fost și este România! Suntem datori să rememorăm și să comemorăm aceste evenimente precum și pe cei de care se leagă ele. Să nu uităm niciodată de Dincă Schileru, Ecaterina Teodoroiu, Constantin Brâncuși, precum și de toți sfinții ce s-au nevoit în Mânăstirile Tismana, Lainici, Polovragi, Vișina și altele, precum și de contribuția lor la făurirea statului modern”, a transmis Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu, Directorul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu.

Gabriela Firu