Concurs de muzică bisericească în judeţul Gorj

Evenimente

Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu a organizat, în data de 7 decembrie, prima ediție a Concursului „Muzica bisericească în spiritualitatea gorjenească”, adresat elevilor Profilului Muzică bisericească. La concurs s-au înscris 15 elevi din clasele a XI-a și a XII-a, ediția desfășurându-se în doua etape separate pentru cele doua clase. Concursul a fost inițiat și coordonat de Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, profesor de muzică bisericească, cu sprijinul părinților directori și profesorilor de la Catedra de Teologie a liceului, având ca scop „readucerea în prim plan a importanţei muzicii bisericești în cadrul cultului ortodox, precum și încurajarea tinerilor teologi pentru a studia în profunzime această artă”, după cum au subliniat organizatorii concursului. 

Din juriu au făcut parte: Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu, Directorul Liceului Teologic, Pr. Prof. Cristinel Manole Raica, Director adjunct al Liceului Teologic, Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lazarică și Pr. Prof. Ionuț Pădureanu, profesori de Muzică bisericească, respectiv Cântare practică și Ansamblu Coral.

Din echipa organizatorică au mai făcut parte: Pr. Prof. Dr. Gheorghe Ionașcu, Pr. Prof. Dr. Nicușor Popescu, Pr. Prof. Dr. Ionuț Bordeiași, Prof. Cristina Buzducea, Prof. Dumitru Bărăscu etc.

În urma concursului au fost acordate diplome și premii, după cum urmează:

Pentru clasa a XI-a, premiul I a fost obţinut de elevul Şchiopu Robert; Premiul II, elevul Crețan Șomanescu Ştefan; Premiul III, elevul Costoiu Silviu. S-au acordat și 3 mențiuni.

Pentru clasa a XII-a, locul I a fost obţinut de elevul Şoşoi Mihnea; Premiul II, elevul Sarcină Nicolae Grigore; Premiul III, elevul Nanu Marian. S-au acordat și 4 mențiuni.

La finalul concursului, elevii au fost felicitați de Pr. Prof. Inspector Neofit Stănciulescu și îndemnați să devină buni slujitori ai altarelor ortodoxe.

„Este o primă ediție extrem de importantă pentru liceul nostru, dar și pentru întreaga regiune, deoarece dorim să punem bazele unui proiect mai amplu, care să cuprindă și celelalte instituții teologice din zonă. Pe de altă parte, ponderea cea mai mare o ocupă concursurile de muzică adresate corurilor, și mai puțin cântării solistice. Încercăm să umplem acest gol prin concursul organizat şi totodată să creștem calitatea muzicală a elevilor noștri, prin competiţie”, a declarat Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lazarică, inițiatorul concursului.

Gabriela Firu