În ziua de vineri, 10 decembrie, la Paraclisul „Sfinții Serghie și Vah” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit rânduiala hirotesiei întru duhovnicie pentru 11 preoţi din Arhiepiscopia Craiovei. Au primit duhovnicia: Pr. Grigore Vîlceanu, pe seama Parohiei Bârcaciu, Protoieria Târgu Jiu Nord, jud. Gorj; Pr. Nicolae Silviu Rusu, pe seama Parohiei Castranova I, Protoieria Craiova Sud, jud. Dolj; Pr. Constantin Theodor Anițescu, pe seama Mănăstirii „Sfântul Ilie” – Dobrița, Protoieria Târgu Jiu Nord, jud. Gorj, Pr. Dumitru Cătălin Croitoru, pe seama Parohiei Sadu I, Protoieria Târgu Jiu Nord, jud. Gorj; Pr. Alexandru Ovidiu Coșeraru, pe seama Parohiei Fântâna Banului, Protoieria Băilești, jud. Dolj; Pr. Nicolae Tiberiu Lilă, pe seama Parohiei Trochești, Protoieria Băilești, jud. Dolj; Pr. Alexandru Găvan, pe seama Parohiei Turburea, Protoieria Târgu Cărbunești, jud. Gorj; Pr. Adrian Remus Alecu, pe seama Parohiei Glodeni, Protoieria Târgu Jiu Nord, jud. Gorj; Pr. Constantin Nicu Mîndruță, pe seama Parohiei Soceni, Protoieria Craiova Nord, jud. Dolj; Pr. George Alexandru Nedelcea, pe seama Parohiei Catane, Protoieria Băilești, jud. Dolj; Pr. Alexandru Zidaru, pe seama Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”, Protoieria Craiova Nord, jud. Dolj.
După rânduiala slujbei, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la Taina Sfintei Spovedanii, subliniind rolul preotului duhovnic în Parohie.
„Mântuitorul Hristos este prezent la Sfânta Taină a Spovedaniei, ascultând mărturisirea credinciosului, iar prin mâinile noastre, prin glasul nostru, prin prezența noastră, credinciosul este dezlegat și apoi reașezat în Biserică pentru a se uni cu Mântuitorul Iisus Hristos prin Sfintele Taine, în special prin Sfânta Euharistie. Trebuie să luăm aminte Cine ne-a chemat, Cine este Creatorul nostru și cu ce scop ne-a chemat. Preotul la spovedanie este acela care ascultă păcatele credincioșilor, nu este nicicum în locul Mântuitorului Hristos, el însuși având nevoie de pocăință, de spovedanie. Tocmai de aceea Domnul ne-a lăsat să spovedim, ca să fim îngăduitori, dar nu indiferenți, să fim cu multă grijă față de cei care se spovedesc. Trebuie neapărat ca în spovedanie să îl determini pe păcătos să renunțe la păcatul lui. Spovedania, pe lângă faptul că este o Taină prin care Dumnezeu iartă păcatele credincioșilor, este și un moment de cateheză. Dacă veți practica cu luare-aminte această Taină, această formă de lucru a Bisericii, veți constata că veți rezolva multe din problemele Parohiei aici, la spovedanie. Trebuie stat de vorbă cu credinciosul și conștientizat de relele ce a făcut, că sunt păcate ce împiedică pe credincios să intre în Împărăția lui Dumnezeu”, le-a transmis preoților duhovnici Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu cartea de cult numită Molitfelnic, unde se găsesc rânduielile pentru săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor, și Sfânta Cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor.
Gabriela Firu