Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, distins cu Medalia „Centenarul Marii Uniri”

Evenimente

Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din municipiul Târgu Jiu a organizat săptămâna trecută, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, o ceremonie care a marcat încheierea activităţilor dedicate Anului Bicentenar Tudor Vladimirescu. În cadrul evenimentului, Liceul a fost distins cu medalia „Centenarul Marii Uniri” din partea Preşedinţiei Române. Medalia a fost înmânată de domnul Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale.

„Era firesc ca aceste manifestări să înceapă la Târgu Jiu şi să sfârşească tot în această localitate pentru că, în primul rând, Tudor Vladimirescu a intrat în conştiinţa publică a gorjenilor şi abia apoi s-a extins în memoria colectivă a întregii Ţări Româneşti, a Moldovei şi a Transilvaniei. Opera de reamintire pentru întreaga ţară că au trecut două secole de la marea mişcare este un lucru extroardinar. Fără Revoluţia lui Tudor Vladimirescu nu ne-am putea imagina Revoluţia de la 1848, de unde porneşte cea mai importantă mişcare a societăţii româneşti şi de construire a edificiului naţional“, a transmis Preşedintele Academiei Române Ion Aurel Pop.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, l-a omagiat pe revoluţionarul gorjean Tudor Vladimirescu: „A ţinut atât la meleagurile din aceste ţinuturi şi din toată ţara, încât s-a sacrificat pe sine ca să ridice la luptă împotriva nedreptăţilor sociale pe apropiaţii săi, după care la această revoluţie s-au adăugat şi alţi oameni. Domnul Tudor este valoros pentru că ne-a scos din acel anonimat al vremurilor sale şi a reuşit ca, prin el, să ne impunem în Balcani, cu toate că ştia foarte bine consecinţele. Ne-a învăţat în şcoala aceasta a istoriei să fim oameni care să iubim patria şi poporul”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.