Concerte de colinde şi daruri pentru copii, în Parohiile din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Grupurile de tineri din cadrul Proiectului catehetic „Lumină din Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei au susținut, în perioada premergătoare sărbătorii Nașterii Domnului, o serie de concerte de colinde, desfăşurate sub îndrumarea preoţilor coordonatori.

Astfel, la Biserica Parohiei Filiași I, părintele Marian Hantea a primit un grup de colindători din cadrul Şcolii Gimnaziale Filiaşi, sub coordonarea Părintelui Mladin Constantin. Un concert de colinde special a avut loc şi la Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Craiova, susţinut de Grupul „Îngeraşii”, coordonat de  Ana Nuţă, şi de Grupul „Tinerii Brâncoveni” ai Parohiei. Pentru împlinirea datinilor străbune, credincioșii Bisericii, gazde ale evenimentului, au pregătit daruri pentru cinstirea colindătorilor. Totodată, elevii clasei pregătitoare F de la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” au  participat la serbarea de Crăciun, desfăşurată la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni”. În Parohia „Sfântul Calinic de la Cernica” a fost organizat un concert de colinde la care au participat: Ansamblul „Hora Moțățeiului”, Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, precum și interpreta de muzică populară Zorina Bălan.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Braniște II Ișalnița, a organizat, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Eliza Opran”, un concert de colinde, sub titlul „Hristos Se naște, slăviți-L!”. Invitați la acest eveniment au fost: Corul de copii dirijat de Ana Nuță și Ștefania Șteomlega. Părintele Viorel Vlăducu, de la Parohia „Ziua Crucii”, a organizat cu tinerii Grupului parohial un spectacol de colinde, în cadrul căruia tinerii au primit daruri de Crăciun. Totodată, Parohia Ișalnița a desfăşurat, sub îndrumarea Părintelui Badea Alexandru, serbarea de Crăciun pentru elevii din cadrul Şcolii Gimnaziale „Eliza Opran”. Concertul de colinde a fost susținut de  Ansamblul „Ion Șerban”.

Grupul de tineri din Parohia Unirea I, coordonat de părintele Ilie Boată, a susținut un concert de colinde în prezenţa credincioșilor, iar tinerii au primit daruri și diplome pentru rezultatele bune obținute în cadrul proiectului „Cultură și tradiție în Parohia mea”.

În Parohia Motăței, Ansamblul de tineri „Hora Moțățeiului”, coordonat de Părintele Cătălin Glăvan, a susținut un concert de colinde și datini strămoșești, la Căminul Cultural, având invitat pe domnul Președinte al Consiliului Județean, Cosmin Vasile. Tinerii din cadrul Ansamblului au participat la concursul „Colindița”, unde au  obținut locul I.

O altă parohie din Craiova implicată în proiectul „Lumină din Lumină”, „Sfântul Ioan Valahul”, a desfășurat, împreună cu grupul de tineri nou înființat în Parohie, un concert de colinde, la finalul căruia tinerii au fost felicitați de enoriaşii Parohiei și au primit daruri.

Campanii umanitare în Parohii

Tot în această perioadă, preoţii din Arhiepiscopia Craiovei au organizat acţiuni umanitare pentru copiii, familiile şi bătrânii aflaţi în dificultate. În Parohia Dăbuleni I din judeţul Dolj, Părintele Croitoriu Cristian a demarat campania „Ajutor pentru cei sărmani”, iar în Parohia Perişoru – Vechi, Părintele Paroh Răzvan Dumitrana a demarat miercuri, 22 decembrie, o acţiune umanitară pentru copii, în parteneriat cu Secţia 3 Poliţie Craiova.

“În Parohia Perişoru – Vechi, Biserica ce poartă hramurile «Sfântul Nicolae» şi «Sfânta Cuvioasă Parascheva» de la Iaşi a organizat în această săptămână o acţiune filantropică. I-am avut alături pe reprezentanţii Secţiei 3 Poliţie Craiova şi Staţiei Rompetrol, care ne-au însoţit la casele mai multor familii din Parohie, pentru a le oferi copiilor daruri sub formă de jucării, dulciuri, fructe, alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Pregătim totodată ediţia a doua a campaniei, care se va desfăşura în data de 23 decembrie, când le vom oferi bătrânilor din Parohia noastră alimente, iar pe data de 25 decembrie, vom merge la toţi copiii şi îi aşteptăm la Sfânta Biserică pentru a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Le vom oferi 120 de plase cu alimente, fructe, jucării, îmbrăcăminte. Este al patrulea an în care menţinem această tradiţie, împreună cu reprezentanţii Secţiei 3 Poliţie Craiova, şi Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să le dea sănătate, să-i binecuvinteze şi să ne ajute în continuare să aducem bucurie în sufletele copiilor şi bătrânilor din Parohia noastră! Le mulţumim tuturor pentru ajutor şi tuturor oamenilor cu suflet mare care an de an de an ne-au ajutat, astfel să putem fi alături de familiile nevoiaşe din Parohia noastră! Urăm tururor sărbători cu pace şi cu bucurie!”, a subliniat Părintele Răzvan Dumitrana, Parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”, Perişoru – Vechi.