Început de an prin Liturghie arhierească în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova

Evenimente

În prima zi a lunii ianuarie, creștin-ortodocșii prăznuiesc „Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului Hristos” și viața  Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei (330-379 d. Hr.). În același timp, din punct de vedere civil, serbăm trecerea într-un nou an calendaristic.

În această zi de întreită bucurie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dumitru” din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” , dirijat de Lect. univ. dr. Victor Șapcă. În cadrul Sfintei Liturghii, Diaconul Iosu Nicolae Marian a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Slăvuța cu hramul „Sfinții Voievozi” din Protopopiatul Târgu Cărbunești, județul Gorj.

La finalul sfintei slujbe, Părintele Mitropolit Irineu a ținut un cuvânt de învățătură și de binecuvântare.

„Ziua de astăzi are multiple semnificații. În primul rând, este Tăierea împrejur a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este un eveniment pe care Sfinții Evangheliști l-au consemnat în scrierile lor ca făcând parte din tradiția poporului iudeu, pentru că această tăiere împrejur a luat sfârșit odată cu venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest ritual din Legea veche a fost înlocuit cu botezul nostru. Deci tăierea împrejur a fost numai o prefigurare a botezului creștin, o profetizare a lui. În Vechiul Testament, acest ritual a fost legiferat de Moise, pentru că avea în vedere să oprească extinderea păcatului trupesc. Pentru aceasta, toți pruncii de parte bărbătească trebuiau aduși la templu și tăiați împrejur. Important este că Mântuitorul Iisus Hristos, care s-a născut fără păcatul strămoșesc și care a trăit în lume fără să săvârșească vreun păcat, și El S-a supus acestei prescripții legale. Ca să împlinească, zice Domnul, toată legea și proorocii. Dar El a venit nu numai să împlinească, ci și să desăvârșească. Căci dacă pentru evrei tăierea împrejur însemna un lucru esențial, Mântuitorul Iisus Hristos a desăvârșit această tăiere împrejur. Și a făcut o înfiere, adică prin botezul Său, toți cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos și se botează în numele Preasfintei Treimi devin copii ai Tatălui Ceresc. Prin botezul nostru, noi ajungem să fim copii ai Tatălui Ceresc. În sufletul copilului, prin botez, este așezată Preasfânta Treime, de aceea noi suntem purtători de Treime. Toți cei care sunt botezați sunt purtători de Dumnezeu, poartă în ei nu numai pecetea lui Dumnezeu, chipul pe care Dumnezeu l-a așezat în firea noastră, ci, mai mult, prin botez, Dumnezeu se așează el în sufletul nostru”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

În ultima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, următorul vieții lui Hristos.

„Acest Sfânt Părinte nu în zadar a fost numit «Mare», pentru că era mare de suflet, mare în credință, mare în iubire, mare în dragoste față de oameni, mare în nevoință, mare în post. Atât de mult iubea pe credincioșii săi, pe toți oamenii, încât s-a făcut tuturor toate ca pe toți să-i dobândească. A scris împotriva ereticilor, a ajutat pe cei bolnavi cu rugăciunea, a scos duhurile necurate. Pentru că a primit putere de la Dumnezeu, și cei care erau înrobiți de satana fugeau numai la auzul numelui său. Tocmai de aceea, Biserica ni l-a păstrat. Sfântul Vasile iubește să stea în Biserica noastră, ca să fie permanent mijlocitor înaintea lui Dumnezeu. El se roagă pentru noi, mijlocește pentru noi și este totdeauna grabnic ajutător ca să ne dea din harul său. Pentru că sfinții, și în primul rând Maica Domnului, sunt aceia care au primit har de la Dumnezeu Mântuitorul Hristos, și de aceea se numesc purtători de duh sfânt, iar noi îi numim dumnezeieștii părinți”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a urat tradiționalul La mulți ani.

Gabriela Firu