În ziua de 6 ianuarie, de praznicul „Botezul Domnului”, cunoscut sub denumirea de Bobotează sau Dumnezeiasca Arătare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de Lect. Univ. dr. Victor Șapcă.
În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Irineu a teologhisit despre marea sărbătoare a creștinătății, Botezul Domnului Iisus Hristos.
„Ne-a învrednicit Dumnezeu ca, și în acest an, pe 6 ianuarie, să săvârșim Praznicul Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este o sărbătoare însemnată în rânduielile noastre bisericești ortodoxe, pentru că în această zi, Domnul nostru Iisus Hristos a venit la Iordan ca să Se boteze de la Sfântul Ioan Botezătorul. Acest botez al pocăinței aducea multe persoane la Iordan, pentru că, după profețiile din Vechiul Testament, Mesia trebuia să vină și să boteze cu Duh Sfânt și cu foc. Înainte de acest moment, Dumnezeu a vrut să arate în numele cui ne botezăm. Pentru aceasta, sărbătoarea de astăzi se mai numește a Arătării Domnului sau a Arătării lui Dumnezeu, a Preasfintei Treimi. Pentru că la Iordan, Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Care S-a făcut om pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, a venit singur, printre cei mulți, ca să nu Se arate că Se deosebește într-un oarecare fel de noi. Însă, spre deosebire de cei care veneau la Sfântul Ioan Botezătorul, El era singurul fără de păcat. Toți cei care veneau la Sfântul Ioan și intrau în apa Iordanului își spuneau păcatele, iară fericitul Prooroc îi atingea cu mâna pe creștet, le turna apă peste capul lor și ei astfel însemnau, preînchipuiau botezul, spălarea păcatelor. Evident că gestul lor, faptele lor, ale celor care veneau și se botezau, erau bineprimite la Dumnezeu, întrucât acest ritual era înscris în Vechiul Testament. Pentru aceasta veneau cu toții și se botezau, cu mic cu mare, de la cei mai bogați până la cei mai săraci, pentru că toți recunoșteau că sunt păcătoși înaintea lui Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
După cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârșit slujba de sfințire a apei, așezată în vase curate în afara sfintei catedrale, stropind după tradiția ortodoxă pe cei prezenți cu busuioc și apă. După acest moment liturgic, credincioșii s-au așezat la rând pentru a primi sfânta apă care poate fi consumată până la Odovania Praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie.
Gabriela Firu