Ziua Culturii Naţionale, marcată în cadrul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim”

Evenimente

Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu a organizat săptămâna aceasta mai multe evenimente comemorative, dedicate Zilei Culturii Naţionale şi omagierii marelui poet Mihai Eminescu. Astfel, în ziua de joi, 13 ianuarie, alături de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu Jiu, Liceul Teologic a desfăşurat evenimentul prilejuit de apropierea celor 172 de ani de la nașterea marelui poet.

Activitatea „Dor de Eminescu”

În acest context, elevii din clasa I, îndrumați de doamna profesor învățământ primar Dobroiu Laura, elevii clasei a VI-a, îndrumați de doamna profesor învățământ gimnazial Cornescu Lavinia și cei ai clasei a XII-a C, îndrumați de doamna profesor învățământ liceal Filip Ramona Mihaela, au participat la activitatea „Dor de Eminescu”, organizată în incinta Bibliotecii Judeţene. La eveniment a luat parte şi Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu, Directorul Liceului Teologic din Târgu Jiu. În continuare, organizatorii au realizat o prezentare despre marele poet Mihai Eminescu, un tur virtual al Muzeului fotodocumentar din localitatea Florești, comuna Țânțăreni, recitări de poezii și transpunerea într-o scenetă a poeziei „Ce te legeni?…”. Echipa organizatoare, din partea Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, a fost constituită din Maria Luiza Sandu, Lucian-Mihai Dobroiu și Cosmin Gabriel Văcaru.

În aceeaşi zi a avut loc la Liceul Teologic din Târgu Jiu un amplu eveniment comemorativ, care a reunit cadre didactice și elevi ai liceului, cu scopul de a-l omagia pe marele poet Mihai Eminescu, precum și pentru a-și încărca sufletele din spiritualitatea poeziei sale.

În deschidere, Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu, Directorul Liceului Teologic, a subliniat legătura dintre Eminescu și spiritualitatea românească regăsită în poeziile sale. Mai mult, Părintele Director a scos în evidenţă, în cuvântul său, dimensiunea sacramentală a locurilor în care a trăit marele poet, aducând în prim plan biserica în care s-a botezat, bolniţa Mănăstirii Neamț în care poetul a petrecut câteva luni, precum și relația specială pe care a avut-o cu clerul monahal.

Program artistic susţinut de elevii Liceului Teologic

Evenimentul a debutat cu o prezentare în format Power Point despre viaţa lui Eminescu și a continuat cu recitarea mai multor poezii de către elevii liceului. Prima poezie recitată a fost și prima poezie publicată de Mihai Eminescu: „De-aş avea” în Revista „Familia”. Poezia „Luceafărul” a fost transformată într-o scenetă pusă în practică de elevii Liceului, aceasta fiind urmată de o reprezentație muzicală a Corului Liceului Teologic.

Dintre piesele abordate de cor, precum și de soliști, amintim: „Pe lângă plopii fără soț”, „Sara pe deal”, „Mai am un singur dor”, „Cantă cucu-n Bucovina” etc. Evenimentul, prezentat de eleva clasei a XII D Cărămidă Andra, a cuprins o însemnată parte din poeziile lui Eminescu, recitate atât în limba română, cât și în limba engleză și limba franceză, subliniind astfel universalitatea geniului eminescian.

În încheiere, Pr. Prof Cristinel Manole Raica, Directorul adjunct al Liceului Teologic, i-a felicitat pe elevi şi profesori pentru implicare şi i-a încurajat să continue dezvoltarea activităţilor culturale. „Aceste momente speciale nu ar fi fost posibile fără implicarea, dragostea și talentul elevilor, îndrumați de o întreagă echipă de cadre didactice ale Liceului Teologic Târgu Jiu. Le mulțumim doamnelor profesoare de limba și literatura română: Alexandrescu Claudia, Arsenie Claudia, Marica Doina, doamnelor profesoare de limbi moderne: Cârstea Camelia, Diaconescu Amelia, Popescu Mirela si Trăistaru Monica, doamnelor profesoare de Geografie: Buzducea Cristina și Gogelescu Luciana și nu în ultimul rând Arhid. Prof. Dr. Lăzărică Nicușor. Vă mulțumim tuturor și vă uram mult succes în noul semestru!”, a subliniat Pr. Prof. Cristinel Raica, Director adjunct al Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu.

Pr. Ioniţă Apostolache

Gabriela Firu