Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Liceul Teologic din Târgu Jiu

Evenimente

Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu a sărbătorit în mod deosebit Ziua Unirii Principatelor Române. Cu acest prilej, elevii şi cadrele didactice au pregătit zilele acestea un program cultural şi artistic, pentru rememorarea acestei zile importante pentru istoria poporului român.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național de către membrii Corului Liceului Teologic, acompaniaţi de cei prezenți. A urmat trecerea în revistă a evenimentelor istorice din anul 1859, prezentare susținută de doamna Oana Cârstea, profesoară la disciplina Istorie în cadrul Liceul Teologic. Evenimentul a continuat cu o serie de poezii și cântece istorice și patriotice, dintre care amintim: „Scrisoare de la Muselim Selo”, „Cât trăim pe-acest pământ”, „Cântec de cătănie” etc. La finalul programului artistic, profesorii și elevii Liceului și-au dat mâna pentru a lua parte la  Hora Unirii, pe versurile lui Vasile Alecsandri.

Cuvântul de final a aparținut Părinţilor Directori ai Liceului Teologic, care au subliniat importanţa evenimentului. „Unirea realizată în anul 1859 reprezintă fundamentul istoric pentru Statul Român modern. Ea a fost receptată în vreme ca fiind unul dintre actele de naștere ce aveau sa ducă la România Mare. De aceea, este imperios necesar ca noi, cei de azi, să înțelegem importanţa acestui act istoric și spiritual deopotrivă, și sa aducem un pios omagiu celor ce l-au realizat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, ei au pus bun început românilor prin această unire, iar noi suntem datori sa păstrăm această unire nu numai social, ci și spiritual, ca ţară, ca neam, ca Biserică”, a subliniat Pr. Prof. Ștefan Cristi Vătafu, Directorul Liceului Teologic.

Pr. Prof. Raica Cristinel Manole, Directorul adjunct al Liceului, a adresat felicitări cadrelor didactice și elevilor participanţi în proiect. „Aceste evenimente de comemorare și rememorare a celor întâmplate necesită o implicare deosebită, atât din partea profesorilor, cât și a elevilor. Drept urmare, vă mulțumim tuturor, doamnelor de la Catedra de Limba Română, părinților din cadrul Catedrei de Teologie, doamnei profesoare Oana Cârstea și dumneavoastră tuturor, profesori și elevi care ați luat parte la această frumoasă activitate. Felicităm Corul Liceului nostru, elevii care au recitat poezii și pe toți aceia care ați pus umărul la această impresionantă manifestare”, a transmis Pr. Prof. Raica Cristinel Manole, Director adjunct al Liceului Teologic „Sfântul Nicodim”.

Gabriela Firu