Parohiile din Protoieria Băileşti, Protoieria Craiova Nord şi Protoieria Craiova Sud, implicate în Proiectul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” al Patriarhiei Române, au desfăşurat în această perioadă noi activităţi cu grupurile parohiale de tineri. În Arhiepiscopia Craiovei, Proiectul este implementat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, prin Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare.
În Protoieria Băileşti, Parohia Perişoru – Vechi, Părintele Răzvan Dumitrana a prezentat mai multe cateheze la Biserica „Sfântul Nicolae”, alături de tineri şi mai mulţi invitaţi, printre care Prof. Pârvu Veronica. Catehezele „Despre post”, „Despre rugăciunea Tatăl nostru”, „Despre rugăciune” şi „Despre Sfânta Liturghie” sunt o parte dintre temele prezentate, alături de tineri fiind de asemenea invitat Părintele Valentin Ilie, de la Parohia Cioroiu Nou, care a ţinut un cuvânt de învăţătură celor prezenţi.
În Parohia Unirea II, Părintele Ilie Boată a desfăşurat o activitate care a constat în cântarea pricesnei „Preasfântă Născătoare”. Au fost susţinute o serie de cateheze, printre care „Despre rugăciunea Tatăl nostru”, iar la următoarea activitate, copiii şi-au amenajat acasă un colţ de rugăciune.
Cateheza „Despre rugăciunea Tatăl nostru” a fost susţinută şi de Părintele Coşeraru Alexandru în Parohia Fântâna Banului, comuna Cetate, alături de alte cateheze, intitulate „Sfânta Taină a Spovedaniei şi a Euharistiei”, „Crezul şi primele Sinoade Ecumenice”, precedate de activităţi practice.
În Parohia Goicea Mică, Părintele Roman Alexandru a susţinut cateheze, printre care „Ce este Postul?” şi „Rugăciunea dinaintea Tainei Spovedaniei şi după Taina Spovedaniei”, iar în Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Calafat, Părintele Paroh Nicolae Vasilică a susţinut catehezele „Rugăciunea Tatăl nostru”, „Rugăciunea – stare lăuntrică permanentă” şi „Rugăciunea – maica tuturor faptelor bune!”.
În Protoieria Craiova Sud, Parohia Romaneşti, Părintele Mihail Florin, în parteneriat cu Şcoala Ţuglui, Arhid. Prof. Angel Cristian Stăiculescu, a desfăşurat de asemenea o serie de cateheze: „Cateheză la rugăciunea pentru luminarea minţii”, „Cateheză despre familia creştină”.
„În cadrul concursului inițiat de Patriarhia Română, „Rugăciunea în viața mea”, elevii Şcolii Gimnaziale Țuglui, cu care Parohia noastră are parteneriat în acest an și alături de care am desfăşurat activitatea cu tema „Şi eu mă rog!”, au desfăşurat cea de-a treia cateheză într-un cadru special. Cei 40 de beneficiari au avut parte de o surpriză, petrecând trei zile la Rânca, dar și vizitând împrejurimile: mănăstirea Polovragi, biserica din stațiune, alături de alte obiective turistice importante. Totodată am realizat cateheza cu tema «Rugăciunea pentru diferite boli, necazuri și nevoi». Mulțumim celor care au făcut posibilă această vacanță, părinților pentru încrederea acordată, conducerii școlii pentru dăruire și tuturor celor care au participat la acest eveniment”, a subliniat Părintele Mihail Florin.
Parohia Ghindeni, prin Părintele Cioacă Gabriel, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Ghindeni, reprezentată de Prof. Firoiu Aura Mihaela, a desfăşurat cateheza „Rugăciunea şi felurile ei”.
În localitatea Teasc din judeţul Dolj, sub coordonarea Preotului Paroh Marius Popescu, Pr. slujitor Florin Iordache, prof. de Religie Diana Goiceanu, cadru didactic la Şcoala Gimnazială Teasc, a fost susținută cateheza cu titlul „Vie Împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, aşa și pe pământ”, iar Grupul Parohial „Sfântul Nicolae” a interpretat două pricesne, „Pentru Tine, Doamne!” și „Asa grăiește Domnul slavei”.
În Parohia Bădoşi, Pr. Șchiopu Petre Laurențiu a susţinut cateheza „Cântarea religioasă – formă de rugăciune”, iar Grupul de tineri de la Parohia Dăbuleni I a participat la evenimentul catehetic „Rugăciunea- importanța și foloasele ei”, susţinută de Pr. Cristian Croitoriu și prof. de religie Cioacă Virginia.
În Protoieria Craiova Nord, în cadrul Proiectului Naţional a avut loc o întâlnire cu tinerii din Parohia Ișalniţa, la Școala Gimnazială „Eliza Opran”, unde, sub îndrumarea Părintelui Badea Alexandru, s-a discutat despre „Rugăciunea în viața mea „.
O altă activitate catehetică din Parohia Işalniţa s-a intitulat „Rugăciunea prin fapte” , în cadrul Proiectului „Rugăciunea – comuniunea dintre oameni şi Dumnezeu”, şi s-a desfăşurat alături de tinerii din cadrul Şcolii Gimnaziale „Eliza Opran”. Activitatea a constat în organizarea unei acţiuni caritabile pentru un copil cu probleme de sănătate.
Părintele Dodenciu Lucian, din Parohia Branişte II Işalniţa, a susţinut catehezele „Biserica, locaş de închinare”, „Rugăciunea micului creştin”, „Sfinţii, prietenii noştri”, „Cum ne pregătim pentru Sfintele Paşti”, precum şi un atelier de pictură icoane, care au fost expuse la Primăria din localitate. În Parohia Ziua Crucii, Părintele Viorel Vlăducu a susţinut cateheza „Despre însemnarea cu semnul Sfintei Cruci” şi a organizat un pelerinaj la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” – Prisaca, unde părintele stareţ le-a vărbit tinerilor despre importanţa rugăciunii.
Gabriela Firu