Conferințe pro-viață în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul Învățământ, Activități cu tineretul și Catehizare a organizat o serie de conferințe pro-viață, atât cu prezență fizică, cât şi în mediul online.

Conferințele fac parte din activitățile dedicate lunii pro-viață, care se desfășoară în luna martie, și au ca scop promovarea vieții, sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, precum și a copiilor nenăscuți ai acestora.

La prima conferință, susținută în localitatea Moțăței, au conferențiat doamna doctor Vânătoru Manuela Andreea, medic specialist medicină de urgență, și doamna doctor Carmen Silvia Mikulovic, psihoterapeut specialist în consiliere ante și postpartum. Discuțiile au urmărit conștientizarea și responsabilizarea comunității asupra sarcinii a femeilor aflate în criză de sarcină și asupra deplinei umanități a fătului. Au fost prezentate aspectele medicale și psihologice, care se produc în timpul sarcinii, pe care mama trebuie să le cunoască, pentru sănătatea ei și a copilului pe care îl poartă în pântece. Tinerii participanți au manifestat interes față de subiectele dezbătute și au adresat numeroase întrebări invitaților, menite să le sporească înțelegerea.

Cea de-a doua conferinţă susţinută online a fost organizată cu sprijinul Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români, filialele Dolj şi Gorj. La eveniment au fost invitate persoane din mai multe zone ale țării, printre doamna Alexandra Nadane, președintele Asociației „România pentru viață”, precum și organizații ale Asociațiilor Studenților Creștini Ortodocși Români din țară. Alături de doamna Alexandra Nadane au conferențiat:  doamna doctor Săndulescu Maria Sidonia – medic primar obstetrică – ginecologie, doamna doctor Carmen Silvia Mikulovic – psihoterapeut specialist în consiliere ante și postpartum, și doamna psiholog Șurlea Mariana.

Dezbaterile s-au centrat în jurul problemei accentuate din țara noastră, aceea a lipsei de sprijin oferit femeilor aflate în criză de sarcină, precum și a traumelor care rămân, pentru o viață întreagă, în cazul întreruperilor de sarcină. Au fost prezentate informații și cercetări, din perspectivă medicală și psihoterapeutică. Doamna doctor Sidonia Săndulescu a argumentat din punct de vedere medical subiecte precum: începerea vieții din momentul concepției, etapele de dezvoltare ale fătului, monitorizarea sarcinii din punct de vedere medical, importanța alăptării naturale, accentuând prevenția în detrimentul tratării.

Doamna doctor Carmen Mikulovic, psihoterapeut cu experiență de 25 ani, a evidențiat importanța consilierii femeilor aflate în criză de sarcină, sprijinirea acestora în găsirea unor capacități adaptative pentru a putea gestiona situația, astfel încât să își asume și să accepte sarcina. Alte subiecte aduse în discuție au fost: empatizarea cu nevoile mamei pe timpul sarcinii, importanța psihologică a nașterii naturale atât pentru mamă, cât și pentru copil, precum și depresia postpartum.

Doamna psiholog Șurlea Mariana a subliniat importanța comunicării și a familiei în sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, precum și nevoia unei colaborări între medicul ginecolog și psiholog, în gestionarea acestor situații.

De asemenea, președintele Asociației „România pentru viață” a evidențiat importanța activităților pro-viață și a marșul pentru viață. „Este un eveniment de conștientizare și de dezvoltare a sprijinului pentru femeile aflate în criză de sarcină. Este nevoie de informare pentru a  înțelege problemele prin care trec aceste femei, să înțelegem ce este în sufletul lor într-o astfel de situație și cum putem să le ajutăm.  Unul dintre sloganurile din cadrul Marșului pentru viață, este schimbarea inimilor, iar acest lucru se face prin sprijin și prin acest demers”, a precizat doamna Alexandra Nadane, președintele „România pentru viață”.

Din cadrul Sectorului Învățământ, Activități cu tineretul și Catehizare, întâlnirile au fost moderate de către Pr. Insp. Ștefan Bărbulescu, care a evidențiat rolul pe care Biserica și întreaga comunitate îl are în ocrotirea familiei, a încurajării unei vieții creștine responsabile, trăită prin cultivarea valorilor morale și a credinței în Dumnezeu.