Proiectul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, în Protoieriile din judeţul Gorj

Evenimente

Parohiile din Protoieria Târgu Jiu Nord, Protoieria Târgu Jiu Sud şi Protoieria Târgu Cărbuneşti, implicate în Proiectul Naţional Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” al Patriarhiei Române, au desfăşurat în această perioadă noi activităţi cu grupurile parohiale de tineri. În Arhiepiscopia Craiovei, Proiectul este implementat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, prin Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare.

În Protoieria Târgu Jiu Nord, membrii grupului catehetic al Parohiei Sadu II, format din elevi ai Colegiului „Mihai Viteazul“ din Bumbeşti-Jiu şi Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, au participat la o activitate extrașcolară desfășurată în cadrul Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”. Activitatea s-a desfășurat la Biserica „Sfântul Ilie” din localitatea Bumbeşti-Jiu, sub coordonarea părintelui Mirulescu Dumitru, și a constat în prezentarea unei cateheze despre rolul şi foloasele rugăciunii, cât şi în desfăşurarea unui atelier de realizare desene și picturi cu temă religioasă. Rolul activității a fost acela de a-i apropia pe copii de rugăciune și de Dumnezeu. Tot în cadrul Parohiei Sadu II s-a desfășurat a doua activitate extrașcolară din cadrul Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”. Sub îndrumarea părintelui Mirulescu Dumitru si domnului profesor de religie Dănăşel Iulian, elevi din cadrul Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” și Colegiului „Mihai Viteazul” au participat la o cateheză despre rugăciunea „Împărate ceresc”. Scopul catehezei a fost de a le explica elevilor semnificaţia acestei rugăciuni,  de a-i conștientiza cu privire la importanța rugăciunii în viața tinerilor și de a le trezi în suflete dragostea față de Dumnezeu și faţă de aproape. Și de această dată, copiii s-au implicat cu entuziasm și dăruire în activitățile proiectului, învățând și recitând poezii religioase. O altă activitate desfăşurată la Parohia Sadu II a avut loc luni, 14 martie. Și de această dată, elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu şi elevii Colegiului ,,Mihai Viteazul” din Bumbeşti-Jiu au fost foarte receptivi, implicându-se în număr mare în desfășurarea activității. Elevii au asistat la o Cateheză despre Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, o rugăciune încărcată de învățăminte creștinești, specifică Postului Sfintelor Paști.

În Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Runcu, Părintele Popescu Vasile a prezentat mai multe cateheze, printre care „Despre rugăciunea Tatăl nostru”, „Despre rugăciunea și jertfele și de la celelalte popoare păgâne”, activităţi desfăşurate în colaborare cu domnul director Giorgi Daniel, dna prof. Florea Liliana și dna învățatoare  Ungurici Anca.

În Parohia „Sfinţii Voievozi”, Părintele Gheorghe Gomoi a organizat mai multe activităţi în cadrul acestui proiect, în care a implicat tinerii şi cadre didactice.

„În fiecare vineri, la ora 18.00, după Taina Sfântului Maslu, toți copiii și tinerii ce doresc «Să creştem frumos, împreună cu Domnul Hristos» sunt așteptați la întâlnirea noastră.  Am primit cu bucurie în grupul nostru pe dra. profesor Florentina Aurora Briceag, de la Școala Gimnazială «Constantin Săvoiu», care ne-a vorbit despre Rugăciune, ne-a povestit istorioara «Omul potrivit, la locul potrivit» și multe alte vorbe de suflet, am cântat «Doamne al Puterilor». Prin acest Proiect Catehetic, dorim să împărtășim unii altora cunoștințe şi să formăm un grup catehetic ce promovează adevărul credinței noastre strămoșești şi valorile neamului românesc”, a subliniat Pr. Gheorghe Gomoi.

În Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Târgu Jiu, Pr. Ionel Cioabă a desfăşurat o serie de cateheze: „Rugăciunea – rostirea sufletului meu. Ce este rugăciunea pentru mine?”, „Rugăciunea în Sfânta Scriptură”, „Munca și milostenia – rugăciunea mâinilor”, „Rugăciunea în perspectivă patristică”.

Pr. Ionel Cioabă a realizat o serie de cateheze, în colaborare cu doamna Buțu Monica, profesor de religie la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru”, Târgu-Jiu. De asemenea, Părintele Cioabă a desfăşurat activităţi în colaborare cu Asociația Down Therapy, Euro Education Federation, ziarul Glasul.info si Magazin critic, ProVita.

În ziua de miercuri, 23 martie, la Parohia Motru II a avut loc o nouă întâlnire cu tinerii din cadrul Proiectului Naţional Catehetic al Patriarhiei Române „Rugăciunea în viața mea”, coordonat de Pr. Marius Breană. Tinerii au participat, alături de cadrele didactice și credincioșii parohiei, la slujba Acatistului Buneivestiri.

Pe lângă rugăciunile înălțate în Biserica parohială, cei 70 de tineri de la Colegiul Național „George Coșbuc”, Școala Gimnazială Nr. 2 și Clubul Elevilor din Municipiul Motru au participat la plantarea pomilor fructiferi din curtea bisericii. „Alături de cadrele didactice, tinerii au fost plăcut surprinși de această inițiativă. Plantarea pomilor face parte din activitățile dedicate Proiectului Național «Marșul pentru viață», ediția a XII-a”, a precizat Părintele Marius Breană.

În Protoieria Târgu Jiu Sud, Părintele Feraru Bogdan a desfăşurat cateheze în Parohia Ceauru, între care regăsim temele: „Sfânta Liturghie – prezenţa lui Hristos în mijlocul nostru” şi „Despre Postul Mare şi semnificaţia lui pentru viaţa duhovnicească”.

În Parohia „Sfânta Treime” din Târgu Jiu, Părintele Profesor Popescu Nicuşor a susţinut catehezele „Sfânta Liturghie – rugăciune în comuniune cu semenii noştri” şi “Rugăciunea – hrană sufletească”.

În Parohia „Înălţarea Domnului” din Târgu Jiu, Părintele Ionaşcu Gheorghe a susţinut catehezele „Rugăciunea Tatăl nostru” şi „Rugăciunea în viaţa creştinului”, la care au participat elevi ai clasei a IV-a din cadrul Liceului Sportiv Târgu Jiu, coordonaţi de prof. Marian Păun.

În Parohia Calnic, Părintele Cenuşe Ionel a susţinut cateheza „Rugăciunea Tatăl nostru, temelie a vieții creștine”.

În Protoieria Târgu Cărbuneşti, tinerii Parohiei Baia de Fier I au primit Taina Sfintei Spovedanii şi au participat la cateheza „Despre rugăciunea Tatăl nostru”, susţinută de prof. la disciplina religie Coană Mihai. Alte activităţi au avut drept scop apropierea copiilor de Biserică prin cateheze tematice, „Despre Acatistul Sfântului Stelian, Ocrotitorul copiilor”. „În continuare, tinerii si-au creat un blazon reprezentativ al grupului, urmând ca la finalul întâlnirii să participe la o prezentare interesantă despre carieră, susţinută de dra. Flondor Niculina, manager la o multinaţională”, a subliniat Pr. Ionuţ Ciungu, de la Parohia Baia de Fier I.

În Parohia Albeni, în cadrul Proiectului „Veniţi! Viaţa în rugăciune este bucurie!”, Părintele Şuncă Mihalache a organizat mai multe cateheze: „Despre rugăciune”, „Cum ne facem un colţ de rugăciune”, „Rugăciunea prin cântec”, „Rugăciunea în biserică”.

Gabriela Firu