Marșul pentru viață în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul Învățământ, Activități cu tineretul și Catehizare a organizat, împreună cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși, filialele Craiova și Târgu Jiu, și Asociația Creștin – Ortodoxă pentru copiii născuți și nenăscuți Pro-Vita, Marșul pentru viață, ediția a XII-a.

Tema evenimentului din acest an a fost „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”. Mesajul și scopul acțiunilor pro-viață îl reprezintă conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de sprijin pentru femeile aflate în criză de sarcină, pentru ca acestea să își nască copiii.

Din partea Arhiepiscopiei Craiovei au participat, alături de Părinţii Protoierei PC Pr. Grigore Vulcănescu și PC Pr. Nicolae Ion, mai mulţi slujitori ai Biserici, însoţiţi de grupurile parohiale de tineri şi credincioşi din parohii. Manifestarea a fost deschisă de rostirea rugăciunii specifice unei astfel de întruniri de către Părintele Protoiereu Grigore Vulcănescu şi cu mesajului de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu transmis de către Arhid. Prof. Adrian Lupu, Consilier Sectorul de Învăţământ al Arhiepiscopiei Craiovei.

Astfel, în municipiul Craiova, Marșul s-a desfășurat sâmbătă, 26 martie, după următorul program: cei aproximativ 130 de participanți au creat la Biserica „Sfânta Treime” o inimă din lumânări, în amintirea copiilor nenăscuți, apoi au  primit baloane, pancarde, pliante și au defilat în sunetul imnului pentru viață pe traseul: Biserca „Sfânta Treime” – Centrul Comercial Mercur – Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu”, unde acțiunea s-a finalizat prin participarea la Acatisul Bunei Vestiri și o agapă. Preotul Mihai Scorbură, în cuvântul de învățătură adresat participanților, a afirmat: „Suntem recunoscători lui Dumnezeu, Care ne-a dat viață, și părinților care au fost de acord să o primească, și le mulțumim părinților noștri care, deși nu sunt prezenți astăzi aici, totuși prin noi sunt și ei aici. Și noi, cei de aici, vom încerca, ca toți copiii pe care Dumnezeu îi va îngădui să vina la noi, să îi primim și să zicem și noi ca Fecioara Maria: «Iată roaba Domnului, fie mie după Cuvântul Tău», fiindcă este o măreție să te lași în voia lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu Cel care a dat viața, și este Viața tuturor, poate să aibă grijă de noi toți care iubim viața, de mamele care iubesc viața și de tații care sunt responsabili și susțin viața din pântecele soțiilor lor”.

În data de 24 martie, membrii A.S.C.O.R. Târgu Jiu, alături de  Asociația Down Art Therapy, Parohia „Sfinții Voievozi” din Târgu Jiu și ProVita Gorj au săvârșit Acatistul Sfântului Stelian, Ocrotitor al copiilor, au împărțit cărți duhovnicești, iar spre finalul slujbei au realizat o cruce din lumânări, în memoria pruncilor născuți și nenăscuți. În cuvântul de învăţătură, Preotul paroh Gomoi Gheorghe Constantin a subliniat importanța nașterii de prunci și efectele negative ale avortului.

În Târgu Jiu, la Marșul pentru viață, pe lângă A.S.C.O.R. Târgu Jiu Și Pro Vita Gorj, s-au alăturat și alte ONG-uri precum Asociaţia Vasiliada Târgu Jiu, Asociația Down Art Therapy și Euro Education Federation.  Au participat aproximativ 60 de persoane, urmând traseul: „Înălțarea Domnului” – strada Victoriei – Victoriei pietonal – Teatru – Masa Tăcerii – Poarta Sărutului – Calea Eroilor – Victoriei pietonal – Piața Prefecturii – strada Traian – strada Mărășești – Calea Eroilor – Coloana Infinitului. La eveniment a participat de asemenea Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

În acest an a avut loc și prima ediție a Marșului pentru viață în localitatea Polovragi. Preotul Dumitru Ștoflea, alături de doamna preoteasă Mirabela-Maria Ștoflea și de alte 30 de persoane, au plecat în marș pe traseul Biserica „Sfântul Dumitru”- Mănăstirea Polovragi, la care s-a adăugat și un număr mare de pelerini.