Noi preoţi duhovnici în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

În ziua de joi, 7 aprilie, la Paraclisul „Sfinţii Serghie și Vah” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit rânduiala hirotesiei întru duhovnicie pentru noi preoţi din Arhiepiscopia Craiovei. Au primit duhovnicia: Pr. Ilie Adrian Bălan, pe seama Parohiei Văgiuleşti, Protopopiatul Târgu Jiu Sud; Pr. Antonie, pe seama Mănăstirii Lainici; Pr. Nicolae Marian Iosu, pe seama Parohiei Slăvuţa, Protopopiatul Târgu Cărbuneşti; Pr. Ionuţ Leonard Răcăreanu, pe seama Parohiei Ţărţăl, Protopopiatul Craiova Sud; Pr. Alexandru Marius Ciobanu, pe seama Parohiei Orodel, Protopopiatul Băileşti; Pr. Marian Toaie, pe seama Parohiei „Izvorul Tămăduirii” Popânzăleşti, Protopopiatul Craiova Sud; Pr. Mihai Alin Iscru, pe seama Parohiei Bucovăţ, Protopopiatul Craiova Nord; Pr. Daniel Cătălin Constantin, pe seama Parohiei Marotinu de Jos, Protopopiatul Craiova Sud. La slujba de hirotesie au participat: Arhim. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dumitru” din Craiova, Arhim. Ioachim Pârvulescu, Stareţul Mănăstirii Lainici, şi Pr. Prof. Cristin Sperlea, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.

După rânduiala slujbei, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la noua misiune a preoților, aceea de a spovedi credincioșii și de a se desăvârși în cele duhovnicești.

„Atât preoţia, cât şi duhovnicia, sunt lucrări ale Bisericii care se dau atât pentru folosul nostru, cât şi pentru folosul credincioşilor. Pentru noi, pentru că putem să ne spovedim la cineva care este hirotesit întru duhovnic, şi pentru ceilalţi, având în vedere faptul că trebuie să legăm şi să dezlegăm ceea ce se întâmplă în poporul nostru creştin ortodox. Acest dar dumnezeiesc ne-a fost lăsat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, şi nu numai că a fost lăsat ca o comoară de mare preţ în Biserica noastră, ci este prezent, activ şi proaspăt întotdeauna şi în tot locul. Pentru că Mântuitorul Iisus Hristos, fiind cu Trupul pe pământ, şi apoi prin Cruce şi Înviere S-a înălţat la Ceruri, a întemeiat Biserica Sa şi El Însuşi S-a integrat în acest Trup, fiind Cap al Trupului care conduce Biserica. Evident că El este cu noi până la sfârşitul veacurilor, este prezent la Biserică prin Sfintele Taine, prin rugăciuni şi în acelaşi timp prin viaţa personală. Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă să ne adunăm în noi înşine, să intrăm în cămara sufletului nostru, ne îndeamnă întotdeauna să privim la El ca la ţinta existenţei noastre, cu ochii aţintiţi spre Crucea lui Hristos”, a transmis în cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu.

La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu cartea de cult numită Molitfelnic, unde se găsesc rânduielile pentru săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor, și Sfânta Cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor.

Gabriela Firu