Elevii Şcolii Gimnaziale Ţuglui, în vizită la Facultatea de Teologie din Craiova şi Biblioteca Judeţeană Aman

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în ziua de joi, 7 aprilie, elevii Şcolii Gimnaziale Ţuglui au vizitat Facultatea de Teologie din Craiova și au participat la cercul literar religios „Şi eu mă rog”, organizat la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, scopul fiind de a implica școlarii într-un mediu creativ corespunzător intereselor lor și de a dezvolta potențialul creativ comun și abilitățile literare și creative. Activitatea s-a bucurat de sprijinul Părintelui Decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, Prof. univ. dr. Răzvan Stan, al domnului manager al Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman, Lucian Dindirică, și de susţinerea doamnei director al Şcolii Gimnaziale Ţuglui, prof. Enescu Elena, și a doamnelor profesoare Șarpe Lili și Lavinia Dumitrescu.

Cu acest prilej, Pr. Administrator al Facultății de Teologie, Lect univ. dr. Cătălin Dan, a prezentat sediul, aula Facultății, sălile de curs ale Secției de Artă Sacră și Paraclisul Facultății. Doamnele restaurator, Stela Gherghina și Monica Ristică, au prezentat muzeul, laboratorul de restaurare carte veche și laboratorul de restaurare icoană.

La bibliotecă s-a desfășurat o activitate specială, în cadrul căreia elevii au primit abecedarul în chirilică românească, cât şi cărți de slujbă și de literatură religioasă scrise în chirilică, reușind să buchisească și să scrie la prima vedere cuvinte și propoziții în chirilica românească. Organizatorii activităţii precizează că este pentru prima dată când elevii unei școli vin la Biblioteca Județeană pentru a fi inițiați în tainele cunoașterii chirilicii românești.

De asemenea, în data de 9 aprilie 2022, elevii vor fi prezenți la Casa Băniei din cadrul Muzeului Olteniei, pentru a participa la atelierul de țesut, desfășurat online sub îndrumarea doamnei Maria Todor, și la atelierul de pictură, sub îndrumarea domnului profesor Cătălin Ostroveanu, desfășurat la Casa Băniei. În Grădina Botanică din Craiova, elevii vor participa totodată la un atelier de muzică, coordonat de eleva Școlii Gimnaziale Țuglui Niță Robertina, clasa a VII – a.

Evenimentele vor continua cu o activitate catehetică organizată la Biserica Romanești din Craiova,  preot paroh Mihail Sabin-Florin, într-o atmosferă a importanței dobândirii unor cunoștințe religioase temeinice din partea elevilor.

Gabriela Firu