Arhiepiscopia Craiovei şi Asociaţia Vasiliada au fost reprezentate joi 7 aprilie, la evenimentul de consultare privind elaborarea unui Ghid care să cuprindă proceduri ecologice necesare în activitățile de tineret. Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională de Sprijinire a Tineretului Ecologist din România, în parteneriat cu Liceul „Traian Vuia”, şi a fost găzduit de instituţia de învăţământ liceal, reunind tineri şi reprezentanţi ai mai multor instituţii publice şi organizaţii din Craiova. Alături de tineri, la eveniment au participat: Arhid. Prof. Adrian Lupu, Consilier în cadrul Sectorului Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei, Pr. Adrian Stănulică, Preşedintele Asociaţiei Vasiliada, doamna Rela Filip, viceprimar al Municipiului Craiova, Prof. Oana Zaharie, Inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, Prof. Ani Drăghici, Inspector Şcolar la nivelul ISJ Dolj. Totodată, au fost reprezentate Societatea SC Iridex Group Salubrizare, Casa de Cultură a Studenţilor, Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, Direcţia Judeţeană de Tineret, Palatul Copiilor, Crucea Roşie, Asociaţia DOMINOU, Centrul Educaţional de Resurse şi Training CERT, Asociaţia „Comunităţi pentru Tineret”, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism Craiova, Asociaţia de Publicitate „Implicaţi şi Informaţi”, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECO Dolj.
Cu acest prilej, Părintele Consilier Adrian Lupu a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, felicitându-i totodată pe elevi şi cadrele didactice pentru proiectele dezvoltate în folosul comunităţii.
În continuare, Părintele Adrian Stănulică, Preşedintele Asociaţiei Vasiliada, a subliniat importanţa voluntariatului şi rolul tinerilor în societate.
„Cred foarte mult că puteţi să schimbaţi faţa lumii prin responsabilitate, dar printr-o responsabilitate care să aibă la bază dragostea. Pentru că atunci când avem dragostea la baza motivaţională a oricărui lucru pe care îl facem, acel lucru nu mai este doar o împlinire a datoriei, nu mai este o respectare a unei norme sau unei reguli, ci vine din inima noastră. Şi practic, atunci când vorbim despre acţiuni în comunitate, ele trebuie să vină din dragoste. În opinia mea, voluntariatul are o dublă valoare. Pe de o parte, este important pentru că face mai mult bine în comunitatea respectivă, cu cât mai multe braţe lucrătoare, cu atât binele este mai mare, iar în al doilea rând, voluntariatul este valoros pentru că îi ajută foarte mult pe cei care se implică în acţiuni de voluntariat să se dezvolte din punct de vedere personal. Aşadar, vă felicit pentru că aţi făcut alegerea aceasta bună şi vă mai încredinţez încă o dată că aveţi puterea să schimbaţi faţa lumii, datoria noastră este de a vă cultiva determinarea să faceţi lucrul acesta”, le-a transmis celor prezenţi Părintele Adrian Stănulică, Preşedintele Asociaţiei Vasiliada.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea dialogului structurat între reprezentanții instituțiilor publice locale, mediul organizațional și tineri privind cooperarea în vederea aplicării unor măsuri de asigurare a sustenabilității mediului în activitățile de tineret.
„Prin Proiectul «Eco Guide 4 Youth Activities», finanțat prin Programul Erasmus+, ne propunem să colectăm opiniile tinerilor şi propunerile lor, așa cum le gândesc ei, astfel încât să adopte un comportament prietenos cu mediul. În cadrul grupului sunt elevi ai liceului și alti tineri de la Centrul de Tineret, foarte interesaţi de subiect, care s-au pliat ideii de a crea acest ghid ca sursă de inspiraţie pentru cei ce organizează activităţi de tineret. Ideea proiectul ne-a interesat în mod deosebit, deoarece liceul nostru se îndreaptă către astfel de practici ecologice, și ne dorim să producem schimbări în cultura noastră organizațională atât în ceea ce privește comportamentele elevilor, și aici ne referim la comportamente prietenoase cu mediul, cât și în ceea ce privește inserarea unor activitati interne ce promovează eco civismul. Ne propunem astfel să organizăm într-un loc verde toate spațiile neutilizate din incinta liceului, astfel încât scoala să se transforme într-un mediu prietenos, unde elevii să participe cu plăcere la actul educativ. Totodată, avem în vedere să adăugăm în cadrul liceului activităţi prin care să punctăm zile internaţionale, precum Ziua Apei, Ziua Pământului etc”, a precizat Prof. Carmen Oprea, Directorul Liceului „Traian Vuia” din Craiova.
Acțiunea face parte din proiectul „Eco Guide 4 Youth Activities”, finanțat prin Programul Erasmus+, proiecte de participare a tinerilor.
„Nu este primul proiect cu această tematică, de curând am participat, în parteneriat cu Asociația Dominou, la Proiectul «Comunități în crestere», în care am fost familiarizați cu permacultura socială, adică o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele naturale. Din partea colegilor şi elevilor am observat un mare interes pentru astfel de proiecte, ceea ce ne bucură foarte mult. O astfel de conferinţă, fiind un eveniment amplu, validează pozitia Liceului privind procedurile ecologice dorite, ne deschide perspectiva unor noi colaborări, având în vedere faptul că în sala de conferinţe s-au aflat responsabili ai tinerilor si ai instituţiilor de tineret deopotrivă”, a adăugat Directorul Liceului „Traian Vuia” din Craiova.
Gabriela Firu