Proiectul „Lumină din Lumină” în Protoieriile din județul Gorj, anul al treilea de implementare

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul Învățământ, Activități cu tineretul și Catehizare a organizat în ziua de miercuri, 14 aprilie, primul modul de instruire din cadrul Proiectului „Lumină din Lumină”, cu preoții din județul Gorj.

Responsabilul din partea Sectorului Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare, a fost părintele inspector Ștefan Bărbulescu, care a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu şi le-a prezentat preoţilor prezenţi cele două cursuri din primul modul al proiectului.

Obiectivul proiectului „Lumină din Lumină” îl reprezintă înființarea de grupuri de tineri la parohii. Preoții selectați participă la două module de intruire în vederea aplicării unor metode eficiente de catehizare și lucru cu tinerii. La acest proiect catehetic au participat preoți din cele trei Protoierii ale județului Gorj. Astfel, din Protoieria Târgu Jiu Sud au participat următorii preoți: Preot Brandibur Ștefan Robert – Parohia Borăscu, Preot Rogobete Florin Ion – Parohia Fărcășești, Preot Drăghici Ștefan – Parohia Rovinari I, Preot Neblea Valentin – Parohia Peșteana de Jos; din Protoieria Târgu Jiu Nord au participat: Preot Huidu Andrei – Parohia Frătești, Preot Mihalea Lucian – Parohia Motru Sec, Preot Croitoru Dumitru – Parohia Sadu, Preot Pătrășcoiu Laurențiu – Parohia Sâmbotin, Preot Vicol Ovidiu Florian – Parohia Sohodol, iar din Protoieria Târgu Cărbunești au fost prezenți: Găvan Alexandru Cristian – Parohia Turburea, Palea Ioan Paul – Parohia Turburea de Sus, Iosu Nicolae Marian – Parohia Slăvuța.

În cadrul întâlnirii, a fost prezentat ca studiu de caz Grupul de tineri „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, coordonat de Pr. Prof. Ciungu Ionuț – Parohia Baia de Fier, înființat în anul 2021, în cadrul proiectului „Lumină din Lumină”. Părintele profesor Ciungu Ionuț a subliniat: „Proiectul «Lumina din Lumina» inițiat de Mitropolia Olteniei, prin grija Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, a reprezentat pentru mine deschiderea drumului spre tineri și mijlocul principal prin care am reușit să-i aduc în Biserică. La întrebarea «De ce e necesar să lucrăm cu tinerii?», eu am găsit trei răspunsuri: Pentru că, așa cum noi ne bucurăm de prezența copiilor în casele noastre, și Dumnezeu se bucură când îi aducem în Biserică; Fiind următorii Sfinților Apostoli, și noi avem datoria imperioasă de a pregăti ucenici; Poate ca prin noi va rândui Dumnezeu ca alți tineri să Îl descopere. În lucrul cu tinerii trebuie sa ne arătăm plini de dragoste, consecvenți, sa îi lăsăm pe ei să aleagă activitățile, și noi doar să îi îndrumăm pe cale și să le arătăm că fiecare dintre ei e foarte important pentru noi. Pentru mine, activitățile grupului de tineri reprezintă un izvor nesecat de bucurie ce îmi întărește convingerea că toți copiii care vin astăzi în Biserica vor fi enoriașii de mâine”.

Proiectul „Lumină din Lumină” se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasințitului Părinte Dr. Irineu, pe o perioadă de trei ani 2020-2022. Preoții participanți fac parte din cele șase Protoierii ale Arhiepiscopiei Craiovei, fiind selectați pentru fiecare an de către părinții protoierei. Pentru anul 2022 au fost selectați 14 preoții din Protoieriile Craiova Sud, Craiova Nord și Băilești și 13 preoți din Protoieriile Târgu Jiu Sud, Târgu Jiu Nord și Târgu Cărbunești.

Gabriela Firu